вівторок, 10 березня 2009 18:32

Іван Дзюба три місяці упорядковував книгу року

6 березня в столичному педуніверситеті ім. Драгоманова нагороджували переможців 10-го рейтингу "Книжка року". Гран-прі отримали два томи творів літературознавця Юрія Шевельова, що побачили світ у видавництві "Києво-Могилянська академія". Переможцями в інших номінаціях стали Михайло Бриних і американець Чарльз Буковські.

У коридорі стоять стенди з книжками, які претендують на перемогу. Найдешевші продають по 10 грн. Двотомна збірка "Україна: поезія тисячоліть" видана у "Кріон", має шкіряну обкладинку та футляр, коштує 9 тис. грн.

— Усьо можно купіть, — рекламує свій товар продавщиця книжок із сивою "бабетою" на голові академіку 68-річному Миколі Жулинському. Він бере вибрані твори Петра Григоренка й дає жінці 35 грн.

— Ой, така інтєрєсна кніга, — жінка ховає гроші в гаманець. — Сама з задоволенням читала.

— Маю такий примірник із підписом автора, — перебиває її Жулинський. — А цю купив просто так. Може, подарую комусь.

Ведучий вечора письменник Олександр Ірванець, 47 років, підіймається на сцену. Несе синю надувну повітряну кульку, підбиває її головою. Каже, що має чудовий настрій, бо побачив усіх колег.

— Працюємо лише десять років. Гран-прі вибороли вперше, — розповідає директор видавництва "Києво-Могилянська академія" Віра Соловйова. — Шевельова видали до сторіччя від дня його народження. Упорядкував збірку Іван Дзюба. Тепер готуємо третій том. Над ним працює Оксана Забужко.

Юрій Шевельов народився в Польщі, жив і працював у Харкові. 1944-го емігрував до Німеччини, звідти — до Америки. Видав 900 праць. Помер у 94 роки.

— Над цим виданням працював три місяці, — каже Іван Дзюба, 77 років. — Більше місяця писав передмову. Збираюся видати твори філософа Миколи Шламкевича, лишається знайти підходяще видавництво.

Сайт "Буквоїд" оголошує власний рейтинг найкращих книг. У його версії це — романи "Поштамт" Чарльза Буковскі, "Весь" Олександра Кабанова, "Москалиця" Марії Матіос, "Крило" Сергія та Марини Дяченків.

— Сумніваюсь, що читачі сайту встигли прочитати всі книжки, видані 2008-го, — зазначає Жулинський. — Я довіряю лише оцінкам експертів. Навряд, крім них, хтось ще встиг прочитати два томи Шевельова.

— До таких рейтингів треба ставитися з гумором, — каже письменниця 49-річна Марія Матіос. — Я на "Книжці року" двічі перемагала, маю Шевченківську премію, але ці регалії неважливі. Ніхто ж не приходить у книгарню і не питає: слухайте, а Марія Матіос має премії?

Зараз ви читаєте новину «Іван Дзюба три місяці упорядковував книгу року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути