пʼятниця, 01 лютого 2019 00:30

Іван Андрусяк не любить слухняних дітей

Автор: fontan-book.com
  Іван Андрусяк отримав премію імені Лесі Українки за дитячі твори "Зайчикова книжечка" і "Третій сніг"
Іван Андрусяк отримав премію імені Лесі Українки за дитячі твори "Зайчикова книжечка" і "Третій сніг"

— Найбільший матюк назвати дитячу книжку повчальною, — каже письменник Іван Андрусяк, 50 років. Його казки "Зайчикова книжечка" і "Третій сніг" отримали премію імені Лесі Українки в номінації "Літературні твори для дітей та юнацтва". Книжки вийшли у київському видавництві "Фонтан Казок".

— Дитяча книжка має бути правдивою розмовою з малюком нарівні, — продовжує Андрусяк. — Веселою, цікавою, з пригодами. Також має спонукати замислитися. Слухняна людина — це та, якій хтось наказує. А вона сидить, підігнувши хвоста, і слухає. Я ­люблю слово "чемний". Він не підкоряється, а чинить із власної волі. Розуміє, що поводитися потрібно саме так.

"Зайчикова книжечка" — це збірка з семи віршованих казок для зовсім маленьких. Розрахована на читання вголос або на перше самостійне знайомство з літерами. Важливо, щоб читав батько. Наприкінці книжки з'ясовується, що це тато-зайчик розповів зайченяткам про пригоди зі свого дитинства.

"Третій сніг" — повість-казка для молодших школярів. Уривок із неї є у хрестоматії для другого класу. Це оповідь про цінності. Історія про їжака Петра. Життя в лісі непросте. Правий завжди той, хто має гостріші зубки та більші біцепси, пащеку і нахабність. І маленькому їжачкові треба не просто вижити, а зреалізувати себе, відкрити власний талант, стати особистістю. Книжку записали на диск як благодійний проект. Передали в усі заклади для дітей з проблемами зору.

Мені пощастило з художницею. Обидва твори проілюструвала Ольга Кузнецова. Доброю половиною успіху цих книжок завдячую саме їй.

Жодні мультики та інтернет книжку не замінять. Але зло — не ґаджет, а телевізор, бо там сидить якийсь дядько чи тітка й вирішує за вас, що дивитися. А ґаджет — це ваше дзеркало. Чим ви цікавитеся, те шукаєте в інтернеті.

Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки присуджують щороку за твори, які сприяють вихованню молодого покоління в дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання. Лауреат отримує 10 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Іван Андрусяк не любить слухняних дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути