пʼятниця, 16 листопада 2018 05:10

Історик зберігав у банку 39 скринь

Автор: WWW.LISTAPAD.COM
  Непрофесійна актриса Маріам Бутерішвілі зіграла в грузинському фільмі ”Кукурудзяний острів”. Її героїня з дідусем поселяються на мілині посеред річки Інгурі, за сюжетом. Річка розділяє Абхазію та Грузію, що конфліктують. Старого абхазця втілив турецький актор Ільяс Салман
Непрофесійна актриса Маріам Бутерішвілі зіграла в грузинському фільмі ”Кукурудзяний острів”. Її героїня з дідусем поселяються на мілині посеред річки Інгурі, за сюжетом. Річка розділяє Абхазію та Грузію, що конфліктують. Старого абхазця втілив турецький актор Ільяс Салман

— Грузини знімають мало, але практично кожен фільм стає сенсацією, — каже кінокритик Антон Філатов, 30 років.

— Їхній кінематограф твориться в умовах, коли в країні менше десятка кінотеатрів. Дві-три кіностудії — в плачевному стані після кількох воєн. Досить бідна країна знімає достойне кіно, яке стає подією на міжнародному рівні. Наприклад, грузинський фільм "Мандарини" Зази Урушадзе був номінований 2015-го на "Оскар" як кращий фільм іноземною мовою і потрапив у короткий список номінантів на "Золотий глобус". "Кукурудзяний острів" Георгі Овашвілі — призер кількох престижних кінофестивалів.

Із 19 по 30 листопада в Україні відбудеться XIV Фестиваль нового грузинського кіно. Покажуть сім стрічок.

— Фільм "Хібулла" розповідає про останні дні життя президента Звіада Гамсахурдії, — говорить голова грузинської діаспори в Україні Бесік Шамугія, 48 років. — Глава держави, якого обрали 1991-го абсолютною більшістю голосів, став жертвою військового перевороту. Перетворився на біженця. Він повертається на Батьківщину, але з нечисленними прихильниками не може повернути владу. Ховається в горах. На диво, у Грузії противники Гамсахурдії спокійно сприйняли фільм. Проплачених Москвою акцій, як проти картини "Щоденник Симона Петлюри" в Україні, не було.

З історією Грузії знайомить і цьогорічна картина "Еквтіме". Присвячена 100-річчю Грузинської демократичної республіки. Головний герой стрічки — історик Еквтіме Такаїшвілі. Грузинська православна церква вшановує його як святого.

1921-го Червона армія вдерлася в Грузію. Влада ГДР прийняла рішення врятувати музейні скарби від більшовиків. Вивезти історичні цінності у Францію доручили Еквтіме Такаїшвілі. 39 скринь з артефактами науковець зберігав у банку. Терпів скруту, але не спокусився на пропозиції музеїв з усього світу продати хоча б частину колекції. Мріяв про повернення на Батьківщину разом зі скарбами. Після арешту радянськими спецслужбами помер.

Більшість сучасних грузинських фільмів знімають у спів­праці з європейськими кінематографістами.

— Попередня картина режисера Зази Урушадзе "Мандарини" розповідала про естонське поселення в Грузії. З початком грузино-абхазького конфлікту в 1990-х більшість його жителів повернулися на історичну батьківщину. Фільм показує життя небагатьох естонців, які залишилися. Нову стрічку Урушадзе "Сповідь" частково фінансувала Естонія. У ній головний герой — отець Георгій, який раніше був режисером. Починає служити в церкві маленького села, за сюжетом. Для залучення людей до віри організовує кінотеатр.

Фестиваль нового грузинського кіно пройде в кінотеатрах Києва, Харкова, Сум, Одеси, Львова, Житомира, Запоріжжя.

Зараз ви читаєте новину «Історик зберігав у банку 39 скринь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути