вівторок, 02 квітня 2019 00:20

Ірина Власенко отримала премію імені Миколи Гоголя

Ірина Власенко отримала премію імені Миколи Гоголя
Письменниця Ірина Власенко здобула премію імені Миколи Гоголя за роман "Чужі скарби". Фото: facebook.com

— Хотіла нагадати співвітчизникам, що ми недарма народилися саме в Україні, — каже письменниця Ірина Власенко, 54 роки. Здобула премію імені Миколи Гоголя за роман "Чужі скарби".

Головна героїня твору — француженка українського походження Анні Щербініна. Її предки осіли в Парижі в XIX ст. Під час Другої світової війни мати загинула в концентраційному таборі. Батько був партизаном Французького руху опору. Після поранення потрапив у Радянський Союз. Дівчину виховували у притулку. Там на горищі знайшла бляшанку з діамантами. У середині 1950-х приїжджає в Україну, де стає свідком хрущовської відлиги, застою, перебудови, незалежності України, російської військової агресії 2014 року, за сюжетом.

— У книжці є і авантюрний сюжет, і любовна лінія, і історія роду, — продовжує Ірина Власенко. Письменниця народилася у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Живе у Києві. — Але я зосереджувалася не на цих зовнішніх аспектах. Писала передусім світоглядний, дещо філософський роман. Назва символічна. Чужі скарби — це не просто діаманти, що знайшла героїня в дитинстві і які переслідували її все життя. Це невдоволення тим життям і оточенням, тією країною, в якій довелося народитися. Чужі скарби — це неприйняття свого, нездатність усвідомити, задля чого воно тобі дано. Нині у нас багато негараздів: війна, брехня, корупція. І я помічаю, що люди воліють відокремитися від свого, зганьбити його, перекреслити. Вони нагострюють лижі в Америку, Європу, до чортової бабусі, аби нічого не робити тут, у своєму домі. Українцям не варто шукати чужих скарбів.

Головна думка роману полягає в тому, що ми завжди повертаємося туди, звідки прийшли. Де не мандрували б, із ким не стикалися б, як не змінювалися б протягом життя.

Роман "Чужі скарби" вийшов у харківському видавництві "Віват".

Державну премію Гоголя заснували 2011 року. Вручають за найкращі літературно-мистецькі твори, що наслідують традиції творчості Миколи Гоголя, містять історизм, містицизм і сатиру, утверджують національну самоідентифікацію. Нагородження відбувається 1 квітня в день народження письменника. Розмір нагороди — 20 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Власенко отримала премію імені Миколи Гоголя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути