вівторок, 21 серпня 2012 05:00

Ікону викуплять у колекціонера для Лаври

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Кам’яна ікона ”Богоматір замилування”. Експерти вважають, її зробили не пізніше середини XIII століття. Вона могла належати київському князю Володимирові Мономаху
Кам’яна ікона ”Богоматір замилування”. Експерти вважають, її зробили не пізніше середини XIII століття. Вона могла належати київському князю Володимирові Мономаху

18 серпня у столичній Феофанії митрополиту Київському і всієї України Української православної церкви Московського патріархату Володимиру Сабодану, 76 років, показали кам'яну ікону "Богоматір замилування". Її знайшли у 1930-х у місті Канів на Черкащині на території Княжої гори. Експерти кажуть, ікона виготовлена не пізніше середини XIII ст. Належить приватному колекціонеру, імені якого не розголошують.

— На ікону натрапили випадково, — розповідає головний зберігач фондів Національного Києво-Печерського заповідника 58-річний Григорій Полюшко. Він разом зі спеціалістом із візантійського мистецтва Василем Пуцком, 71 рік, проводив експертизу. — Тоді стався зсув гори, ікону знайшли всередині. Вона була в золотому окладі, з боків є пази, за які він кріпився. Оклад не зберігся — його переплавили і продали. Ікону переховували. Нинішні власники світитися не хочуть, мені її привозили посередники. Ми з Василем Пуцком двічі її оглядали під мікроскопом. Визначили, що зроблена не пізніше середини XIII століття.  Можливо, й раніше.

Дістає ікону з дерев'яної коробки. Вона вирізана на природному гіпсі. Розмір 13 на 13 см, завтовшки 2 см. Біля Діви Марії з Ісусом двоє архангелів. З боків — апостоли Петро і Павло, внизу — святі Григорій Богослов, Димитрій Солунський та Маркос. На звороті напис: "Господи помози рабу божему Василию, на многие лето стола его. Аминь".

— Цей напис підтверджує, що ікона належала князю, якому під час хрещення дали ім'я Василь, — каже Полюшко. — Такі імена мали Володимир Мономах і Володимир Великий. Найімовірніше, ікона належала Мономаху. Каліграфія напису на звороті збігається з написом-прославлянням Мономаху, що зберігся на стінах собору Cвятої Софії у Києві та на "змієвику" — прикрасі, яку також приписують йому.

Із митрополичих палат виходить голова синоїдального відділу УПЦ 49-річна ігуменя Серафима:

— Ще трошки почекаємо і зайдемо до митрополита.

Григорій Полюшко протягує їй ікону. Ігуменя хреститься, бере до рук, цілує.

— Це прекрасний образ. — каже. — Коли дивишся на ікону, душа пориває у безмежність. У нас зараз таких шедеврів немає.

— Це точно, — додає Полюшко. — Українські музеї бідні навіть на ікони XVI століття. А датованих XIII — взагалі нема.

Із будинку виходить помічник митрополита отець Олег. Кличе ігуменю до митрополита. Вона повертається через 5 хв. Просить заходити.

Робочий кабінет митрополита Володимира розташований на першому поверсі, одразу біля вхідних дверей. Стіни пофарбовані у світло-блакитний колір, стеля біла. Митрополит сидить за столом. Він у сірій рясі та чорній скуфії. На грудях ікона з дівою Марією, яка тримає на руках Ісуса. На столі стоїть лише коробка з ручками й олівцями. Митрополит кладе руки на стіл, кілька секунд дивиться на ікону.

— Ця ікона буде по достоїнству вивчатися, — говорить тихо й повільно. — Народ преклонить перед нею свої серця й уми. Хочемо подякувати людям, які брали участь у тому, щоб ця ікона дійшла до нас. Дай Боже, щоб у труді й під покровом Пречистої Божої Матері був спокій у кожній душі і в кожному серці нашого народу.

Ікону збираються викупити у власника і передати у власність церкви або держави. Для цього створили ініціативну групу.

— Гроші вже почали збирати, — каже один з її учасників. Імені просить не вказувати. — Плануємо викупити ікону восени. А 14 жовтня на Покрову — передати у власність Києво-Печерської лаври. Цю ікону збирався викупити покійний прем'єр Криму Василь Джарти. Хотів разом із президентом передати її у Києво-Печерську лавру. Через хворобу не встиг.

"Мистецьки вона дуже недосконала"

— Ціноутворення — містична річ, — каже столичний мистецтвознавець 73-річний Михайло Горбачов. — Колись ця ікона нічого не коштувала. По монастирях старі ікони використовували для порогу, на них шинкували. А тепер вона стала величезною цінністю. Ціну назвати важко, бо не бачив цю ікону. У Національному художньому музеї є ікона "Борис і Гліб" XIII століття. Мистецьки вона дуже недосконала. Лише тому, що зроблена на старезній дошці, має велику цінність.

Підроблення творів мистецтва — ціла індустрія. Вони дуже меткі, завжди вигадують історії, що здаються ймовірними. Недавно прислали лист з Америки. Писали, що знайшли нові картини Малевича. Весь цей час, мовляв, вони зберігалися в спецфонді українського музею. Такі фонди існували, але там ніколи не було Малевича. Я це знаю, бо працював там, а для більшості ця історія видасться правдоподібною.

Казати таке про цю ікону не маю підстав. Її дивилися фахівці, вони мають треноване око, яке важко обманути.

 

Зараз ви читаєте новину «Ікону викуплять у колекціонера для Лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути