вівторок, 25 липня 2017 05:56

"І українці, і американці перебувають у ситуації невизначеності"

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Портрет американського художника українського походження Енді Воргола в жіночій перуці фотограф Крістофер Макос зробив 1981 року
Портрет американського художника українського походження Енді Воргола в жіночій перуці фотограф Крістофер Макос зробив 1981 року

– Після перемоги Дональда Трампа на виборах американське суспільство переживає кризу. Багато хто проти політики нового президента. Українці так само перебувають у ситуації невизначеності через війну на Донбасі. Цим наші народи схожі, зможемо порозумітися, – каже американський фотограф 69-річний Крістофер Макос. Він у чорному піджаку і коротких шортах із низькою талією, кросівках і широких окулярах.

Його виставка відкрилась ­у київському культурному фонді "Ізоляція". Присвячена американському художнику, засновнику мистецького напрямку поп-арт Енді Ворголу та нью-йоркській богемі 1970–1980-х.

Перша частина експозиції "Видозміна" – це вісім портретів Воргола у жіночих образах, з перуками та макіяжем. Ще 17 робіт – фотографії Воргола з відомими культурними діячами та за роботою. На знімках художник цілує "бітла" Джона Леннона, іспанського художника Сальвадора Далі, американську співачку Лайзу Мінеллі, сидить за столом із лідером гурту "Роллінґ Стоунз" Міком Джаґґером.

– Моя виставка – не про Воргола в перуці, хоч такі фото в ній є. 1980-ті – епоха свободи, пошуків себе. Вона й досі викликає захоплення як один з найбільш яскравих періодів XX століття. Ці ідеї співзвучні 2017-му. Виставка про це, – розповідає Крістофер Макос. Згадує, що саме він навчив Енді Воргола фотографувати. Вони тісно товаришували. Роботи Макоса виставлялися у галереях і музеях Лондона, Нью-Йорка, Пекіна. Україну фотограф відвідав уперше.

Енді Воргол народився 1928-го в американському місті Пітсбург. Справжнє ім'я художника – Андрій Варгола. До США його родинна виїхала з українського села Микова. Зараз це територія Словаччини. У третьому класі Варгола захворів на "танець святого Вітта" (нервова хвороба, що супроводжується мимовільними рухами тіла, судомами. – ГПУ). В школі серед однолітків був вигнанцем. Почав малювати і збирати фотографії зірок. Найвідоміші його твори – портрети китайського диктатора Мао Цзедуна, кубинського революціонера Ернесто Че Гевари, голлівудських зірок Мерлін Монро, Елізабет Тейлор. Створював обкладинки для альбомів гурту "Роллінґ Стоунз". 2012 року англійська королева Єлизавета II купила чотири свої портрети, написані Ворголом. Виставила у Віндзорському замку.

Помер художник 1987-го від зупинки серця після операції з видалення жовчного міхура.

Виставка "Крістофер Макос: епоха Енді Воргола" триватиме до 28 вересня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «"І українці, і американці перебувають у ситуації невизначеності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути