понеділок, 27 квітня 2009 18:03

Хьорст привіз тухле м"ясо до Києва
5

Англійський художник Деміен Хьорст позує в четвер, 23 квітня, біля своєї картини ”Прекрасна романтичність” у столичному ”ПінчукАртЦентрі”
Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО
Англійський художник Деміен Хьорст біля інсталяції ”Бажання грошей”. Для роботи використав шерсть, смолу, канат, ланцюг та кров
Робота ”Та, що відбилася від стада”. Художник каже, він помістив вівцю у фомальдегід, коли вона хотіла зробити свій останній крок
Акулу для інсталяції ”Заперечення смерті” Хьорст придбав у австралійського серфінгіста за шість тисяч доларів
Бронзову скульптуру ”Святий Варфоломій” Деміен Хьорст зробив 2005-го. За легендою Варфоломій самотужки зняв із себе шкіру, щоб довести свою віру

25 квітня у столичному "ПінчукАртЦентрі" відкрилася виставка "Реквієм" англійського художника 44-річного Деміена Хьорста. Він є одним із найдорожчих сучасних митців. 2007-го на аукціоні "Сотбіс "один із його творів — череп, інкрустований 8 тис. 601 діамантом —  продали за $123 млн.

Експозиція розпочинається двома скляними кубами. Усередині в крові лежить коров"яча голова і літає рій мух. По кутках — білі одноразові тарілки зі шматочками рафінаду. Із прикритих решіткою отворів у склі тхне тухлим м"ясом. Під стелею висить електрична мухобійка. Коли комаха в неї залітає, її б"є струмом.


— Уперше мухобійку я побачив в одному лондонському ресторані, — каже Деміен Хьорст. — Ми тоді із дружиною замовили по стейку. Але їсти не могли, бо постійно лунали звуки мухобійки і мертві мухи падали на підлогу.

— Мух бачили мільярди людей. Та Хьорст може і цим захопити глядача, — каже мистецтвознавець 71-річний Дмитро Горбачов. — Якось один художник поставив посеред галереї пісуар. Усі цим захоплювалися, бо він зробив це вперше.

18 полотен Хьорст виклав із мертвих різнокольорових метеликів. Показують також сім інсталяцій із тварин у формальдегіді — вівцю, бика, єдинорога. Для демонстрації двох заспиртованих акул звели спеціальне приміщення. Одна з них розрізана навпіл. Глядачі проходять між половинками риби, розглядаючи нутрощі. Художник каже: має довідку, що кожна із тварин померла природною смертю.

Подивитися картини Хьорста приїхав англійський актор 41-річний Деніел Крейґ, який зіграв Джеймса Бонда у фільмі "Квант милосердя". Для нього влаштували закритий перегляд. Екс-президент Леонід Кучма чекав під дверима.

— Я прийшла на виставку заради однієї картини. Тієї, де мухи на жовтогарячому тлі. "Революція" називається, — каже дружина колишнього президента Людмила Кучма, 69 років.

Це найбільша ретроспектива робіт Деміена Хьорста. На неї приїхали художники — німець Андреас Гурскі, американець Джефф Кунс та англієць Майкл Крейґ-Мартін, директори кількох зарубіжних музеїв. Прилетіла кохана мільярдера Романа Абрамовича — Даша Жукова та екс-дружина британського музиканта Міка Джаґґера — Біанка.

Композиція "Колискова для осені" — кількаметрова. На позолочених поличках під склом лежать різнокольорові пігулки. Таблетки привезли окремо. Працівники "ПінчукАртЦентру" виставляли їх 8 год.

— Стильно, оригінально, зовсім ні на що не схоже, — каже чемпіон світу з боксу Віталій Кличко, 37 років. — Шкодую, що до Києва не привезли платиновий череп, прикрашений діамантами. Він вражає.

Боксер запевняє, що в житті Хьорст щирий і добродушний.

Художник подарував один з автопортретів Вікторові Пінчуку, зятю Леоніда Кучми. Хьорст зобразив себе на газетному папері. Внизу підпис англійською "Для Віктора" й намальоване маленьке серце.

Торік Хьорст придумав і запатентував машину для малювання. Вона швидко крутить папір із нанесеною фарбою і рівномірно її розподіляє. Кілька залів експозиції віддані під яскраві полотна, створені цією машиною.

Митець привіз до столиці України чотири такі агрегати. Упродовж двох днів усі охочі могли на них малювати, вистоявши 10-годинну чергу. У такий спосіб кияни намалювали 1200 картин.

Виставка триватиме до 20 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Хьорст привіз тухле м"ясо до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути