Ексклюзиви
пʼятниця, 30 жовтня 2015 00:35

"Хмельницький був змушений робити те, що зараз робить Порошенко"

Автор: ФОТО З САЙТА www.kinofilms.ua
  Для ролі Богдана Хмельницького у фільмі ”Гетьман” Костянтин Лінартович перечитував поему Ліни Костенко ”Берестечко”. Кохану жінку гетьмана Гелену зіграла одеситка Фатіма Горбенко
Для ролі Богдана Хмельницького у фільмі ”Гетьман” Костянтин Лінартович перечитував поему Ліни Костенко ”Берестечко”. Кохану жінку гетьмана Гелену зіграла одеситка Фатіма Горбенко

— Як тепер до вас звертатися — Гетьман? — запитує жінка у виконавця ролі Богдана Хмельницького в картині "Гетьман" 63-річного Костянтина Лінартовича.

— Ні, можна просто — ­котик, — усміхається актор. Зранку 28 жовтня на фестивалі "Молодість" пройшов допрем'єрний показ фільму "Гетьман". У стрічці режисера 47-річного Валерія Ямбурського йдеться про трагічне кохання гетьмана Богдана Хмельницького до польки Гелени Чаплинської. 29 жовтня фільм виходить у прокат.

Герої розмовляють українською, польською, російською і турецькою.

— Спочатку в сценарії не було закладено різні мови. Але я вважаю, що мова — це відображення культури і якогось свого колориту. Коли Потоцький потрапив у полон до Богдана Хмельницького, хотілося підкреслити, що вони говорять різними мовами, що між ними є якесь протистояння, — розповідає Ямбурський.

Головні ролі виконали Костянтин Лінартович, Фатіма Горбенко, Сергій Калантай і Станіслав Лозовський. Бюджет фільму — 12 млн грн.

— Коли почали працювати над сценарієм, ще мали долар по вісім. Практично весь фільм зняли за старою ціною, — розповідає продюсер і сценарист картини 75-річний Віктор Веретенніков. — Кінороман "Гетьман" був написаний позаторік. Всі казали, що він передбачив Майдан. Ви бачили, які стосунки були в Богдана всередині України? Він переміг польське військо, а селяни вийшли проти нього. До цього ніхто про це не писав — ні в царські часи, ні в радянський. І Хмельницький тоді був змушений робити те, що зараз робить Петро Порошенко.

У фільмі Хмельницький намагається дотриматися мирної угоди з поляками. Змушений стратити союзника — ватажка селян, які з вилами йдуть на польську шляхту.

На купівлю фільму подали заявки три країни Прибалтики й Польща.

— Консультантом із польської мови взяли польку. Коли подивилася фільм, сказала: ваше кіно потрібно показувати в Польщі. Говорю їй, що ми ж показуємо Україну проти поляків. А вона відповідає: ви так це показали, що поляки не образяться, — розповідає Ямбурський. — Спочатку гетьмана Дорошенка я робив ­якимсь франтом. Він любить себе подати, гордо ходить. Це підкреслює риси його характеру. Пафосно поданий, в основному, тільки він. Коли якогось героя не дуже багато на екрані, його хочеться зробити яскравішим. Було таке, що знімали по 10–12 дублів. Одна з найскладніших сцен — коли син Хмельницького Тиміш прийшов стратити Гелену. Вона розуміє, що мстить за те, що відмовила йому як жінка. Історичний факт дійсно говорить, що Тиміш її повісив. Є різні версії: що Богдан дав йому такі повноваження або ж, що він скористався його відсутністю. Ми вирішили так.

Найбільше знімали у Львівській області — в Олеському, Золочівському та Свірзькому замках. Зйомки в Бахчисараї скасували через захоплення Росією Криму. Тому ханський палац відтворили в павільйоні. На майданчику була одна камера. У "Гетьмані" багато крупних планів.

Кошти для роботи над стрічкою виділила приватна кінокомпанія "Злагода". Держкіно присвоїло "Гетьману" статус національного фільму.

— І що це дає? — запитуємо.

— Нічого. Тільки гордість, — сміється Ямбурський. Пояснює, що статус звільняє від сплати частини податків.

Зараз ви читаєте новину «"Хмельницький був змушений робити те, що зараз робить Порошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути