пʼятниця, 20 липня 2018 05:05

Гонорари за виступ на політичній акції подвійні, а то й потрійні

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Лідер гурту ”Антитіла” Тарас Тополя з 2014 року займається волонтерством
Лідер гурту ”Антитіла” Тарас Тополя з 2014 року займається волонтерством

— У нас є кілька пісень російською, але найближчі 5–10 років не співатимемо їх, — каже лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя, 31 рік.

Розмовляємо про волонтерську діяльність музиканта та про враження від гастролів у США, Канаді й Білорусі.

Як приймали у Мінську?

— Білоруси ходять на українських виконавців подивитися, а як би могло бути у них. Ми співаємо рідною мовою. Робимо сучасну музику. У Мінську важко знайти людину, яка говорить білоруською. Залишилися хіба в глухих селах. Це те, що Москва намагалася зробити з нами. Нав'язати поняття "русский — элитный язык, а украинский — холопский".

На концерти українських музикантів у північній Америці ходить лише діаспора?

— Якщо у США чи Канаду приїжджає гурт, що встиг до війни на Донбасі набрати популярності в Росії, то збирає росіян, українців, казахів. "Антитіла" виступають здебільшого перед українцями. У залі зазвичай 500 глядачів.

Ставлення у емігрантів до подій в Україні різне. Хтось постійно стежить за новинами, вболіває, допомагає. Хтось із головою занурюється у волонтерство. Хтось свідомо втік, бо Україна зрадила його надії. Є такі, що живуть в ілюзорній бульбашці, вишиванковій і шароварній Україні з вареничками й мовою початку ХХ століття.

Якою була ціна відмови від концертів у Росії?

— Помножте українські гонорари вдвічі. Якщо тут заплатять за виступ майже 10 тисяч доларів, то там — 20–25 тисяч. Зараз у місяць маємо по 5–10 концертів. Однак 2014-го нам було байдуже на втрачені прибутки. Бо на Донбасі почали гинули наші однолітки й колеги.

Якось ми із волонтерською місією приїхали на передову. Привезли дещо на склозавод, обладнаний під військову базу. На варті стояв солдат мого віку. Бронежилет більший за самого бійця. Хлопець розповів, що він скрипаль із Івано-Франківської філармонії.

Частина вітчизняних артистів висловлює думку, що музикант — людина творча, аполітична, тому неважливо, якою мовою співати й для кого. Як ставитесь до такої позиції?

— Може бути внутрішня філософія, як у монаха, який нічого не хоче від життя, лише осягнути світ. Тоді я приймаю таку позицію. Якщо артист називає себе "голубом миру" — це банальне виправдання зради.

Досі допомагаєте бійцям?

— Активність зменшилася, відколи армія стала контрактною. Волонтери почали "воювати" на інших фронтах. Наприклад, із Міністерством оборони. Аби за військовий бюджет надали бійцям аптечку натівського зразка, медичний евакуаційний транспорт. Питання забезпечення зброєю ми не чіпаємо.

Наш волонтерський фонд "Вільні.UA" і далі працює. Зараз із керівником турфірми "Феєрія мандрів" шукаємо бійців, які пройшли реабілітацію. Пробуємо допомогти їм влаштуватись на роботу в США на півроку чи рік. Роботодавці — власники компаній вантажних перевезень, які готові брати до себе українців.

Чи потрібні концерти військовим?

— Музиканти можуть матеріально допомагати війську. На передову ніхто не пустить співати. Хіба що з акустичною гітарою залізеш у бліндаж і заграєш. Якщо просять солдати виступити, не бачу в цьому нічого поганого. Помічаю в іншому проблему. Деякі артисти приїжджають, наприклад, у Слов'янськ, який давно не в зоні бойових дій. Це місто — база деяких бригад і логістичний центр. Дають концерти там і з того піднімають більше шуму, ніж користі.

Чи були пропозиції від політичних сил підтримати їх чи вступати до партії?

— Ближче до виборів щоразу надходять пропозиції. "Антитіла" намагаються тримати нейтральну позицію. Хоча до Майдану ми виступали на політичних концертах, якщо позиція організаторів збігалася з нашою. Зазвичай гонорари артистів за виступ на політичній акції подвійні, а то й потрійні.

З 2016-го я є амбасадором ЮНІСЕФ у проекті підтримки української молоді. За умовами співпраці, не маю права транслювати погляди будь-якої політичної сили.

Тарас Тополя співав у "Караоке на майдані"

Тарас Тополя, 31 рік, музикант і волонтер. Народився у Києві. Мати викладала в школі, батько — міліціонер. У шість років пішов до музичної школи. Навчався в Національній академії внутрішніх справ за спеціальністю правознавство.

Із піснею "Я не забуду першу ніч" взяв участь у телепрограмі "Караоке на май­дані". Був єдиним учасником проекту, що виконував власний твір.

2008 року заснував гурт "Антитіла".

— Нашу команду іноді жартома називають поліцейською, бо клавішник ­Андрій Вусик теж закінчив Академію внутрішніх справ, — каже Тарас Тополя.

З весни 2014-го веде активну волонтерську діяльність.

Дружина — співачка Олена Тополя, виступає під сценічним ім'ям Альоша. Виховують двох синів — 2-річного Марка і Романа, 5 років.

Зараз ви читаєте новину «Гонорари за виступ на політичній акції подвійні, а то й потрійні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути