четвер, 11 серпня 2022 00:50

"Гімн не має бути модним, бо мода мінлива"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Актор Дмитро Тубольцев після лікування в Києві збирається повернутися на фронт
Актор Дмитро Тубольцев після лікування в Києві збирається повернутися на фронт

— Лікар сказав, що мене швидше хвороба вб'є, ніж ворог, — каже 43-річний Дмитро Тубольцев.

Актор воює в складі Української добровольчої армії на харківському напрямку. Через загострення цукрового діабету тимчасово приїхав до Києва. Після лікування збирається повернутися на передову.

Зустрічаємося в центрі міста.

— Нещодавно проходив повз Молодий театр, — розповідає Тубольцев. — Працював у ньому з 2001-го по 2015 роки. Адміністраторка розповіла, коли пішов на фронт, то ще років три глядачі запитували, коли Тубольцев повернеться на головну роль у "Голубці" (вистава Андрія Бакірова за п'єсою Жана Ануя "Коломба". — ГПУ). Але з художнім керівником Андрієм Білоусом не знайшли спільної мови. Буває, шкодую, що взагалі зник інтерес до театру. Може, тепер щось грав би, ставив. Навіть пробував в Одесі й у столичному Театрі на Подолі. Напружують адміністративні нюанси. Треба налагоджувати комунікацію з керівництвом, колективом. Постійно дратує, відволікає оце, хто з ким у курил­ці стоїть, за лаштунками кучкується. У кіно простіше — приїхав, привітався, зробив роботу й поїхав.

2014-го Дмитро Тубольцев пішов добровольцем на Донбас. Каже: "Щоб не довелося палити російські танки в себе під під'їздом". Воював у складі "Правого сектора". Амуніцію, зброю допомагали збирати всім театром. Колеги по Молодому Ірма Вітовська, Римма Зюбіна, Станіслав Бжезінський привезли все необхідне Дмитрові прямо на фронт. Цю історію використали в сценарії неполіткоректної комедії про АТО "Наші котики" Володимира Тихого. Дмитро Тубольцев в образі добровольця "Літо" зіграв самого себе.

— Як повернувся з Пісків, знімався в серіалі про добровольців "Гвардія". Партнер по фільму Олексій Горбунов казав: "Ніхто в кадр не заходить, доки Дмитро не покаже що і як робити правильно". Вчив того ж Ахтема Сеїтаблаєва як зброю тримати, повзати під вогнем.

Де зустріли 24 лютого?

— Удома в ліжку. Саме хворів. Не виходив на вулицю. Зір упав, ноги боліли. Я в постійній напівдрімоті. Думаєш навіть повільно, бо від цук­ру кров густішає, не потрапляє в мозок. Але й у такому стані новини дивився, бо весь кипів. "Войовнича людина в мирний час убиває сама себе", казав класик. Чоловік Ірми Вітовської трохи допоміг, кинув грошей. Я за тиждень поновився й одразу — до побратимів на Донбас.

У Києві перебуваєте півтора місяця, за мистецтвом скучили?

— За 10 днів після повернення запросили заспівати кілька своїх пісень у клубі "Теплий ламповий". Мистецтво, й музика зокрема, лікує.

Я завжди співав, писав вірші. Тому що це лаконічна форма. За 3 хвилини пісні можу себе виразити, проявити так, як за двогодинну виставу не завжди виходить.

Тіна Кароль якось зізналася, що саме я навчив її співати. В училищі Глієра її просто видресирували кричати по нотах. У пам'ять про стосунки з Тіною написав для неї пісні "Обіцяй" і "Твої гріхи".

Також на один день їздив на майданчик серіалу "Веселі копи" відзняти деякі епізоди. Фільм більш-менш людський, із гумором. Але загалом, фальшивий, як більшість телепродукції в нас.

Чомусь не вміють у нас знімати. Як починаєш дивитися, одразу розумієш, де поганець, як у мультику. Це продюсери просять так грати. Наше кіно буде завжди в дупі, доки залежатиме від них. Дивляться на акторів як на ресурс, який можна використати. А кіно, головне — продати. Їм байдуже, якісне воно чи ні. Знаю цю кухню зсередини. Продюсери вибивають свої кошти, але акторам, режисерам, операторам, іншим творчим і виробничим кінопрофесіям платитимуть менше. Жаліються на війну, інфляцію.

Немає індивідуального ставлення до людей мистецтва, поваги. Тому завжди це мистецтво буде бідне й недооцінене. Ті ж режисери Дмитро Андріанов, Сергій Толкушкін не можуть знімати те, що хочуть. Бо їм диктують композицію кад­ру, які локації вибрати, навіть на монтажі не завжди дозволяють попрацювати. До 2022-го нав'язували сценаристів із Саратова якогось. Ще й на головні ролі запрошували росіян, а нас по боках розпихали. Хоча в Україні є талановиті режисери, оператори, гримери й освітлювачі. Немає людини, яка їх цінувала б і правильно організувала. Виняток — Ігор Савиченко, який осмислене кіно продюсує.

Продовження "Наших котиків" виграло подання Держкіно, де посіло перше місце. І відповідно, мали отримати фінансування. Але Зеленський зняв перші п'ять позицій і поставив свої фільми. Тому комедія "Наші котики-2, або Таємниця жіночого монастиря" так і не відбулася, зате профінансували "Скажене весілля-3".

24 лютого показало, що в нас всі артисти — патріоти, навіть ті, хто ще рік тому в Росії виступав.

— Наче 2014-го не було небезпеки для країни, а українці не гинули від російських ракет. А тут раптом особисто торкнулося, осколочки на них попадали, і всі виявилися патріотами.

Свої російські пісні не афішують, наче не було їх.

Я ж знаю багатьох цих акторів і актрис особис­то. На відео вони так страждають, бажають усім хлопчикам повернутися додому живими. Бачу, що просто демонструють продюсерам уміння співчувати на камеру. Артистів же вчать пускати сльозу то з одного ока, то з іншого за командою. І пісням лицемірно-патріотичним не вірю. Мої артисти — це Андрій Хливнюк, Олександр Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Тополя, хлопці з ТНМК, які всі вісім років волонтерили, виступали на фронті, хтось пішов воювати.

Не вірю і Зеленському, який різко змінився. Але ж насправді промови йому пишуть, міжнародні переговори ведуть інші люди. Він просто їздить світом, обличчя неголене, бровки доміком і читає не свій текст.

Не подобається, що наш гімн зробили модним, бо мода мінлива. А національні символи мають бути традиційно важливими на все життя. А ці люди, що гоняться за трендами, все швидко забудуть. Може, розмовлятимуть українською, бо звикнуть, але такий патріотизм охолоне. Уже на вулицях Києва чую про втому від війни.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Гімн не має бути модним, бо мода мінлива"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути