Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2007 18:22

"Гаррі Поттер" розкаже про привида Порошенка

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Перші покупці ”Гаррі Поттера” в Українському домі в Києві
Перші покупці ”Гаррі Поттера” в Українському домі в Києві

25 вересня у столичному Українському домі презентували книжку "Гаррі Поттер і смертельні реліквії". Це остання частина твору англійської письменниці Джоан Роулінґ про пригоди юного чарівника. Накладом 150 тис. примірників книжку видало київське видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

— По книгарнях ми розвезли книжку за тиждень до презентації, — розповідає головний редактор Іван Малкович, 46 років. — Просили продавати з 25 вересня. Та в суботу й неділю в мене вже розривався телефон. Дзвонили знайомі, які вже бачили "Гаррі Поттер і смертельні реліквії" на прилавках.

В Українському домі президентський оркестр грає мелодії американського композитора Джона Вільямса з голлівудських фільмів про Поттера. Згодом музиканти виконують увертюру із "Зоряних війн", також написану цим композитором.

— У нас усе цивілізовано, — хвалиться Малкович. — Ми недорого, за тисячу доларів, купили права на виконання музики Вільямса.

Уздовж стін стоять столи зі стосами книжок, замотаних у червоний подарунковий папір. У черзі за ними — переважно діти, але є багато дорослих, кілька пенсіонерок. Дехто замовляє по 10 книжок. Одна коштує 39 грн.

— Давайте без здачі, щоб швидше, — просять покупці. Люди протягують по 40 грн.

— Письменниця Джоан Роулінґ — колишня вчителька. Я — теж педагог, — розповідає 32-річний Владислав Журба, він тримає дві книжки про Поттера. — Роулінґ тонко відчуває дитячу психологію. Із кожним твором Поттер дорослішає, письменниця точно описує особливості його віку.

На чолі в Журби приклеєний червоний шрам, як у Гаррі Поттера. Такі наклейки роздають усім, хто захоче. Діти наклеюють собі по кілька шрамів.

Діти наклеюють собі по кілька шрамів

Про книжку розповідають 57-річний перекладач Віктор Морозов і актор столичного театру Івана Франка Василь Мазур. Артист  переодягнений у героя книжки Ґеґріда — з розкуйовдженим волоссям і широкою бородою. Вони оголошують конкурс двійників Гаррі Поттера.

— Двійник має бути худим, в окулярах, із темним волоссям, — пояснює в мікрофон Іван Малкович.

— І не бути дівчиною, — підказує йому Віктор Морозов.

На підвищення піднімаються восьмеро хлопців. Серед них і Влад Журба. Найбурхливішими оплесками зустрічають вінницького десятикласника Богдана Логинова. Хлопець одягнений у саморобну мантію. За перемогу йому дарують книжку.

— Не думав, що мене оберуть, — каже Логинов, одночасно гортаючи книжку. — Куплю ліхтарик і буду читати її в поїзді вночі, коли повертатимуся додому.

Із натовпу в хлопця запитують, як учителі ставляться до того, що він схожий на Гаррі Поттера.

— А вони цього не знають, — відповідає Богдан.

Малкович оголошує конкурс на найкраще знання книжок про хлопчика-мага.

— Чи будуть в книжці персонажі Маркус Ломботус, Порошенко чи Амалія Крейт? — питає він у дітей. Публіка з двох раз не вгадує.

— Буде Порошенко, — каже Малкович. — Так у книжці називається привид із куряви й пороху.

Ті, хто вже купив книжку, вишиковуються у дві черги за автографами — до видавця Івана Малковича й перекладача Віктора Морозова.

Зараз ви читаєте новину «"Гаррі Поттер" розкаже про привида Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути