Ексклюзиви
понеділок, 23 січня 2006 11:18

Гапчинська малює пухких ангелів

Женя Гапчинська, 31 рік, — ілюстратор книжки Івана Малковича "Ліза та її сни". На останньому Львівському форумі видавців її визнали найкращою дитячою книжкою 2005 року.

З Євгенією, тендітною жінкою, схожою на дівчинку, ми зустрілись у Музеї російського мистецтва в Києві, на її виставці. Привітне обличчя без косметики, на голові — обруч із чорним оксамитовим бантиком. Джинси — в метеликах. Ця художниця любить малювати пухких ангелів і барокових чоловічків.

На виставці була лише одна ілюстрація з "Лізи..." — "Ліза і Сальвадор Далі". На ній дівчинка торкається незвичайних вусів Далі. Ще одне полотно — "Ліза і Ботічеллі" — висить у майстерні художниці. А решта 12 уже продані.

З класиків люблю лише Веласкеса та Рембрандта

— Два роки тому віденський музей "Альбертіна" замовив у мене серію з 14 робіт, — розповідає художниця історію своєї книжки. — На них дівчинка Альбертіна подорожувала в часі, відвідуючи майстерні знаменитих художників — Рафаеля, Брейгеля, Пікассо, Ван Гога. Зобразила я свою героїню і в образі Венери Боттічеллі. Якось мої роботи побачив Іван Малкович, директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". І захотів зробити книжку. Отримав дозвіл із Відня, відібрав 12 картин... А ще загадав зобразити Лізу з українським художником Казимиром Малевичем, автором "Чорного квадрата". Текст книжки написав сам Малкович. Альбертіну він перейменував на Лізу.

Женя розповіла, що коли книжка була майже готова, видавець попросив переробити картину "Ліза і Сальвадор Далі".

— Іван твердив, що на всіх картинах у центрі — дівчинка. А тут око ріже обличчя художника, — розповідає вона. — Та я переробляти відмовилася. Адже Далі був таким епатажним чоловіком!.. Врешті-решт Іван поступився.

Ми розглядаємо виставку. На ній 97 робіт — усе, що створила художниця за останній рік. Одна картина нагадує "Інфанту Маргариту" Веласкеса.

— Це освідчення Веласкесу, — зізнається художниця. — З класиків люблю лише його та Рембрандта. Є й робота, присвячена моїй 12-річній доньці Насті — "Колекція жуків". Вона у мене трудівниця, має безліч захоплень — то вишиває, то робить стінгазету, то висаджує на вікні цибулю, — пояснює Женя.

На одній картині я налічила кільканадцять годинників. Поцікавилася, чи є в цьому щось символічне.

— Це нічого не означає, — запевнює художниця. — Я не з тих митців, які придумують концепції. Просто малюю красиві речі.

Манікюр робила
за 20 гривень

Усі роботи художниці — в розкішних рамах.

— Мені не шкода грошей на дороге оформлення, — сміючись, пояснює вона.

Жартома Гапчинська називає себе "постачальником щастя". Але каже, що стала ним не одразу. Свій стиль не виробляла спеціально, але дуже втомилася від суворої "рєпінської" манери, якої її навчали в Харківському художньому інституті.

— Я зненавиділа інститут і, захистившись, не малювала два роки, — зітхає. — Але згодом якось самі почали з"являтися всі ці "чудики".

Вона зізнається, що довго не вдавалося малярством заробити собі на життя.

— З чоловіком Дмитром, теж художником, були на межі бідності. Майже голодували. Це було як у дешевому слізливому серіалі, — ділиться Женя.

Щоб вижити, пішла на курси манікюру. Робила його за 20 грн. Але в перукарню її не взяли, тож довелося змінити й цей фах.

Аби працювати в рекламному агентстві, закінчила комп"ютерні курси. Врешті сім"я вирішила переїхати з Харкова до столиці. У Києві Євгенія працювала менеджером у фірмі, яка торгувала пластиком. Стала навіть заступником директора.

— Але робота мене не радувала, — каже вона.

Для мене худа дитина — це хвора дитина

Зрештою Гапчинська стала куратором у художній галереї "Срібні дзвони". Знову почала малювати. Першою роботою був маленький ельф. Його купила жінка, яка потім стала її доброю подругою. Вона й порадила купити студію — в кредит. Тепер це відома майстерня на Горького, 41. А чоловік Євгенії, Дмитро Гапчинський,  33 роки, "перекваліфікувався" на арт-менеджера власної дружини.

Нині художниця, знову з Малковичем, готує нову книжку — про маленького Моцарта.

— Іван за першою освітою — скрипаль, — пояснює вона. — А Моцарт його улюблений композитор.

Вона розповіла, що Малкович довго обдумує кожну книжку, радиться з багатьма людьми. А вона, навпаки, малює швидко й потім уже не переробляє. Якось, коли Гапчинська ще торгувала пластиком, Малкович запропонував їй проілюструвати книжку про ангела. Та тоді вони згоди не дійшли.

— Іван переконував, що ангел має бути худішим, — сміється Євгенія. — А в мене рука не піднімалася зробити його таким. Для мене худа дитина — це хвора дитина... Але у нас добрі взаємини. Якщо не бачимося п"ять днів, починаємо нудьгувати.

Зараз ви читаєте новину «Гапчинська малює пухких ангелів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути