понеділок, 14 грудня 2009 19:22

Французи хочуть зняти кіно про Київ

10 грудня у столичному кінотеатрі "Київ" французький режисер 29-річний Ніколя Анжель і актриса Лу Дуайон, 27 років, відкрили кінофестиваль "Вікенд у Каннах". На ньому покажуть найкращі фільми останнього Каннського кінофестивалю — детектив "Біла стрічка", трилер "Антихрист", кримінальну історію "Пророк", еротичну комедію "Французькі поцілунки", драму "Не озирайся".

Ніколя й Лу хочуть зняти короткометражку про Київ. Наступного року її покажуть на Каннському фестивалі.

— Стрічка називатиметься "Дніпровський крокодил", — каже режисер. — Назву я взяв із туристичного довідника. Прочитав легенду, що в Дніпрі плавають крокодили-мутанти. Такі вигадки пишуть, аби привернути увагу туристів.

Героїня фільму, молода француженка Емілі, народилася в Києві. По закінченню школи повертається на батьківщину, намагається розшукати свій будинок.

— Сюжет я придумав сам, коли приїздив до Києва. Уперше тут був восени 2006-го. Привозив свою стрічку "Люксембурзькі вітрила" на кінофестиваль "Молодість". Мене поселили в готелі на кораблі, пришвартованому на Річковому вокзалі. Я дивився на старі розвалені будинки, сучасні хмарочоси, залишки радянської архітектури, лісисті пагорби. У цій картині була якась містика, дикість. Здавалося, із-за рогу визирне чортик чи булгаковський Воланд.

У нас Луї де Фюнеса хіба пенсіонери згадати можуть

Удруге Ніколя відвідав українську столицю у жовтні 2008-го.

— Тоді місто заклякло від кризи. Усі мої колеги сиділи без роботи. Лише молодь була налаштована оптимістично. Через гроші вона не переймалася, бо й раніше їх не мала. Тому плодила геніальні ідеї. Я відтворю цей період у своєму фільмі. Покажу, як молоді українці з вищою освітою роздають рекламні листівки на вулицях, щоб не померти з голоду.

Прем"єра відбудеться на Міжнародному тижні критики Каннського фестивалю. Головну роль гратиме Лу Дуайон.

— Вона зірка у Франції. Їй щодня надсилають кількадесят сценаріїв. Але Лу чомусь обрала мій. Не люблю старих акторів. В Україні молоді люди дуже цікавляться кіно. У Франції їх до кінотеатрів нічим не заманити. Одна ваша студентка цілу годину ділилася своїми враженнями від комедії з Луї де Фюнесом, де той грав жандарма із Сен-Тропе. У нас його хіба пенсіонери згадати можуть.

Фестиваль триватиме до 16 грудня. Потім поїде до Львова, Одеси, Донецька, Дніпропетровська, Харкова.

Зараз ви читаєте новину «Французи хочуть зняти кіно про Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути