четвер, 20 серпня 2020 00:40

Форум видавців пройде в інтернеті

Форум видавців пройде в інтернеті
Французький письменник, автор роману "Діти їхні" Ніколя Матьє візьме участь у BookForum. Відбудеться 16-20 вересня в онлайн-режимі. Фото: facebook.com

— Із перших сторінок здалося, що такої книжки в Україні бракувало, — каже перекладачка 32-річна Ірина Славінська про роман "Діти їхні" французького письменника Ніколя Матьє, 42 роки. Твір описує життя в провінційному містечку шахтарів і металургів 1990‑х. Безробіття і безперспективність підштовху­ють молодь найшвидше залишити рідний край.

— Уважні читачі помітять, що сюжет розгортається переважно влітку. Хочеш — ідеш на озеро поплавати, хочеш — тусиш із друзями, хочеш — закохуєшся, — продовжує Славінська. — Та підліткове життя тут не містить солодкої ванілі. Перші поцілунки, багато алкоголю, мотоцикли, але й сімейне насильство. Батьки головних героїв колись працювали на заводах, а тепер мусять пристосовуватися до нових реалій. Із містечка хочеться поїхати, але його обриси буквально закарбувалися — як скелет металургійного заводу в цьому ж пейзажі. Думаю, історія підлітків індустріального сходу Франції буде близька українським читачам.

Дія майже всіх перекладених українською французьких книжок відбувається в Парижі. З усіма цими кав'ярнями, Ейфелевою вежею та іншими красивими речами. Але у творі Ніколя Матьє столиця — це далекий світ, який десь існує, але ніхто там не був.

Роман "Діти їхні" отримав 2018-го Гонкурівську премію — найпрестижнішу нагороду у французькій літературі. В Україні твір надрукувало "Видавництво Старого Лева". У книгарнях коштує 200 грн.

Ніколя Матьє стане гостем львівського Форуму видавців, що пройде 16–20 вересня в онлайн-форматі.

Зараз ви читаєте новину «Форум видавців пройде в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути