вівторок, 05 квітня 2016 07:40

Фільм-казку "Сторожова застава" покажуть у семи країнах

Автор: ФОТО З САЙТА www.film.ua
  Івано-франківський актор Роман Луцький у ролі давньоруського богатиря Олешка Поповича б’ється з половцями під час зйомок фільму-казки ”Сторожова застава”
Івано-франківський актор Роман Луцький у ролі давньоруського богатиря Олешка Поповича б’ється з половцями під час зйомок фільму-казки ”Сторожова застава”

— Бутафорські стріли на репетиціях поламалися. Коли мені дали справжню, вся знімальна група заховалася. Рука смикнулася, і лук випадково вистрелив. Cтріла пройшла за кілька сантиметрів від живота Єви, — розповідає 15-річний Данило Каменський із Полтави. Він грає головну роль у фільмі-казці "Сторожова застава".

Знімати стрічку за романом Володимира Рутківського почали в листопаді торік біля Скель Довбуша на Прикарпатті. Фільмували також у Коростишівському кар'єрі на Житомирщині. Продовжать у Києві — тут спеціально створили декорації давньоруської сторожової застави.

— Не уявляю, як Україна дійшла до сьогодні, не маючи таких фільмів, — каже Іван Малкович, 54 роки. Чотири роки тому в його видавництві "А-ба-ба-га-ла-ма-га" вийшла книжка Рутківського. — За Союзу нам дозволяли лише німі мультики про козаків. Та українці виявилися міцною нацією, вижили. Володимир Рутківський — найстарший і найкращий історичний дитячий романіст. Його "Джури козака Швайки" — перша книжка для дітей із часів Миколи Вінграновського, яка отримала Шевченківську премію. У "Сторожовій заставі" історія проста й дивовижна одночасно.

Шестикласник Вітько через загадковий лаз потрапляє на тисячу років назад. Зустрічає героїв, яких ми звикли вважати російськими — Іллю Муромця, Добриню Микитича, Олешка Поповича. Хлопця приймають за свого. Думають, що він небіж Іллі, який колись зник. Цим автор дуже гарно передав, що ми на цій землі живемо давно. Що з роду в рід залишаються ті самі риси, кров. Що історія простіша, зрозуміліші її ходи, то сильніша вона.

13-річна киянка Єва Кошова у фільмі грає Оленку — дівчинку-однолітка, яку головний герой зустрічає в минулому. Між ними виникають романтичні почуття. Івано-франківський актор Роман Луцький, 30 років, виконує роль давньоруського богатиря Олешка. Допомагає хлопцеві повернутися у свій час. Разом вони відбивають напади злих кочівників зі сходу — половців, які хочуть захопити Сторожову заставу русичів.

— Діти, зранку прокидаєтесь — і говоріть українською, — звертається до юних партнерів по знімальному майданчику актриса Наталія Сумська, 59 років. — Вам легше буде, природніше виглядатимете в кадрі. Я сама приїхала із Запоріжжя. Єдина в класі розмовляла українською. Робила над собою зусилля і тепер це стало моєю природою.

— Якби "Сторожова застава" знімалася не українською, це було б зовсім інше кіно. Навіть від самої назви фільму в мене щем, — каже Сумська. — Вона як ніколи потрібна нам зараз — щоб зберегти кордони, виправдати ген, який заклали в нас пращури.

Продюсери попередньо уклали угоди щодо прокату стрічки у Франції, Індії, Південній Кореї, Ізраїлі, В'єтнамі, Малазії. Заради просування на інші ринки розповідають, що "Сторожова застава" схожа на "Хроніки Нарнії" і "Гаррі Поттера".

— Але передусім прагнемо зробити оригінальний упізнаваний продукт, — додає режисер фільму Юрій Ковальов, 42 роки. — Це — мій перший повний метр. До того знімав лише короткометражки й рекламу. На цей проект мене "посватав" режисер Володимир Тихий. Порадив мене, коли дізнався, що шукають когось із досвідом роботи з дітьми. В одній із картин у мене справді знімалися 6–8-річні. Та діти й підлітки — це різна специфіка. Малюкам не доводиться грати, вони поводяться дуже природно перед камерою. У Данила та Єви вже почалися перші комплекси. Ми дуже довго їх умовляли, щоб дозволити торкатися одне одного. Для Єви найскладніший був епізод із поцілунком.

Бюджет фільму "Сторожова вежа" — 40 млн грн. Вихід картини на екрани запланований на 22 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Фільм-казку "Сторожова застава" покажуть у семи країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути