Ексклюзиви
вівторок, 02 листопада 2010 06:44

Фільм "Щастя моє" покажуть в 11 країнах

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Актриса Людмила Гурченко
Актриса Людмила Гурченко

31 жовтня в Нацопері закрився 40-й кінофестиваль "Молодість". Гран-прі, статуетку "Скіфський олень" і $10 тис. отримав український режисер 46-річний Сергій Лозниця за стрічку "Щастя моє". Найкраща повнометражка — "Звуки шуму" шведських режисерів Ола Сімонссона та Йоханнес Штерне Нільсон. Цей фільм також здобув приз глядацьких симпатій.

— На фестивалі з'явився новий видатний кінорежисер світового рівня Сергій Лозниця, — каже кінокритик 52-річний Алік Шпилюк. — Його фільм — нова сторінка в історії українського та світового кінематографа. У ньому така глибина, як у романах Достоєвського.

Церемонія починається із 40-хвилинним запізненням. Вести її мала російська актриса Рената Литвинова, але відмовилася, бо їй не сподобалося відкриття. Директор кінофестивалю 60-річний Андрій Халпахчі оголошує переможців. Запрошує на сцену співачку Камалію, 33 роки.

— Хочу попросить кого-то из мальчиков убрать эти три стояка, — вона показує на три мікрофони, які стоять посеред сцени. Ніхто не реагує. Вона просить ще раз. Із залу мляво піднімається чоловік у чорній куртці, ставить їх ближче до куліс.

— Зовсім приберіть їх, — говорить співачка.

— Камалія вирішила, що це її сольний концерт, — перешіптуються в залі.

Ведуча вручає позолочену статуетку оленя Сергієві Лозниці.

— Перемога дасть мені можливість прокату в Україні, — каже він. — Тепер на фільм точно прийдуть дивитися. Повезу його до Лондона, Чикаго і Ванкувера.

Стрічку зняли спільно з Німеччиною та Нідерландами. На зйомки витратили $2 млн. Лозниця фільмував ручною камерою, щоб у глядачів було відчуття реальності. Права на картину купили кінокомпанії США, Франції, Німеччини, Ізраїлю, Швеції — усього 11 країн.

На закриття приїхала російська актриса 74-річна Людмила Гурченко. Дружина екс-президента Віктора Ющенка Катерина вручила їй "Скіфського оленя" за вклад у розвиток кіномистецтва.

— Я щойно з аеропорту. Хочу побажати всім, — каже вона українською. Стоїть мовчки, підшукуючи слова, на її очах з'являються сльози. — Хотела сказать украинским, но все слова позабывала.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Щастя моє" покажуть в 11 країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути