Ексклюзиви
понеділок, 21 вересня 2009 18:39

Фільм Олега Кохана переміг на Венеціанському фестивалі

Автор: фото: REUTERS/Alessandro Bianchi
  Іранська режисерка Шірін Нешат на червоній доріжці під час відкриття 66-го Венеціанського кінофестивалю. Він завершився 13 вересня
Іранська режисерка Шірін Нешат на червоній доріжці під час відкриття 66-го Венеціанського кінофестивалю. Він завершився 13 вересня

13 вересня драма "Жінки без чоловіків" іранської художниці Ширін Нешат здобула "Срібного лева" на Венеціанському кінофестивалі в Італії. Її зняли за гроші продюсерів із чотирьох країн. Зокрема, за кошти "Сота сінема груп" киянина Олега Кохана.

— "Срібний лев" важливіший навіть за "Оскар", бо на Венеціанському фестивалі кіно оцінюють з точки зору якості, а не спецефектів, — каже продюсер 33-річний Олег Кохан. У його кабінеті висять портрети Романа Балаяна — кольоровий і чорно-білий Кіри Муратової. Поряд стоять дві золоті "Ніки" — нагороди російської академії кіномистецтв за стрічки Муратової "Два в одному" та Балаяна — "Райські птахи". — Скоро зробимо копію "Срібного лева" й теж поставимо. Краще б справжню нагороду привезти, але вона одна на чотири країни. Ми її віддали до Ірану режисерці Ширін Нешат.

Дія картини відбувається в Ірані в 1950-ті під час путчу. Її героїні — домогосподарка, повія, стара діва та молода жінка — намагаються врятуватися. Фільм зняли за 5 млн євро. Частка Олега Кохана — менше мільйона.

— Продюсери вклали гроші відповідно до території, на якій вони показуватимуть фільм. Я маю право на прокат у країнах СНД і Балтії. Наприкінці року покажемо стрічку в Україні. Знімали мовою фарсі, вона мелодійна. Коли її заглушити перекладом, зникне атмосфера стрічки. Тому даватимемо українські титри.

За головний приз змагалися 26 картин, серед яких сім американських фільмів, чотири італійські, стільки ж французьких та дві картини з Китаю.

Ми вже не знали, куди кланятися й кому дякувати

— Ще до оголошення результатів у Венеції Ширін повезла стрічку в Торонто. Ми всі роз"їхалися. Не те, щоб не вірили в перемогу, але мали інші справи. Я вернувся до зйомок фільму Сергія Лозніци "Щастя моє". Організатори подзвонили мені й попросили прилетіти на нагородження. Публіка 10 хвилин аплодувала нам стоячи. Ми вже не знали, куди кланятися й кому дякувати, а вони кричали: "Ля гранде! Бравісімо!" Богданові Ступці на Римському фестивалі аплодували 15 хвилин. Там торік отримав нагороду як найкращий актор, за фільм "Серце на долоні" (стрічку продюсував Олег Кохан. — "ГПУ"). Але ми й досі для Європи загадкова країна. Українців там сприймають як неосвічених обізьян. Іноземним продюсерам доводиться довго пояснювати, що таке Україна, перш ніж заводити мову про спільні проекти. У часи помаранчевої революції Європа нами цікавилася, але ми її розчарували. Якщо профукаємо Євро-2012, можна ставити хрест.

— Плануєте знімати фільми про українців?

— Уже готуємося до Берлінського кінофестивалю. Я хотів би створити фільм про українку, першу королеву Франції — Анну Ярославну. Маю всі твори письменниці Марії Матіос. Вона геніальна. Я з нею не знайомий, але через газету хочу зізнатися в коханні до її творчості. Мрію зняти кіно за її романами.

Зараз ви читаєте новину «Фільм Олега Кохана переміг на Венеціанському фестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути