четвер, 30 грудня 2021 00:25

Фільм "Клондайк" нагадає у світі про війну на Донбасі

Автор: фото надала прес служба фільму
  Сергій Шадрін та Оксана Черкашина в фільмі ”Клондайк” грають подружжя, яке чекає первістка. Поблизу їхнього будинку в селі Грабове Горлівського району на Донеччині 2014 року росіяни збили малайзійський пасажирський літак
Сергій Шадрін та Оксана Черкашина в фільмі ”Клондайк” грають подружжя, яке чекає первістка. Поблизу їхнього будинку в селі Грабове Горлівського району на Донеччині 2014 року росіяни збили малайзійський пасажирський літак

Українську драму "Клондайк" покажуть на американському кінофестивалі "Санденс".

Розпочнеться 20 січня в місті Парк-Сіті, штат Юта.

Дія розгортається впродовж трьох днів у селі Грабове Горлівського району Донецької області. 17 липня 2014 року поблизу цього населеного пункту російські військові збили літак малайзійської авіакомпанії. Місцеві жителі Ірка й Толік очікують народження першої дитини. Уламки збитого боїнга падають неподалік їхнього будинку. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні люди, за сюжетом.

— Почали знімати з епізоду, в якому чоловік полем везе мою героїню в пологовий народжувати. Змушені об'їжджати уламки мить тому збитого літака й тіла пасажирів, — розповідає актриса Оксана Черкашина, 33 роки.

— Цей фільм — спроба розібратися зі стосунками в конкретній родині — як війна впливає та змінює людей. Півтора місяця майже щодня постійно перебувала в кадрі. Навіть якщо знімали не мою сцену, я все одно була на майданчику. Для мене акторство — як фізика. Що уважніше готуєшся, то точніше потім виконуєш роботу. Для нашої команди було важливо створити світ фільму до екрана. Вибудувати навіть те, що не побачимо в кадрі.

Сергій Шадрін зіграв електрика Толю, з яким моя героїня 10 років разом. Місяць репетирували. Розігрували перше побачення, сварку. На зйомки приходили вже із враженням, що справді життя прожили разом. Заходила в кадр і знала, що моя героїня робила тиждень тому. Чому сьогодні злиться на чоловіка, бо купив їй не ту сумку, яку хотіла.

— "Санденс" і Берлінський кінофестиваль, на якому також покажуть "Клондайк" — велика можливість для України через історію трагедії MH17 привернути увагу міжнародного глядача до війни на Донбасі. Для мене ця картина — "ракета" проти страху агресії з боку Росії насамперед для самої себе, — каже режисерка Марина Ер Горбач, 40 років.

Також на фестивалі "Санденс" по­кажуть документальний фільм про війну на Донбасі "Дім з уламків" спільного виробництва Данії, Швеції, України.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Клондайк" нагадає у світі про війну на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути