вівторок, 23 липня 2013 05:15

Фільм "Географ глобус пропив" двічі назвали найкращим

Гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю здобув фільм "Географ глобус пропив" росіянина Олександра Велединського. Йому вручили статуетку "Золотий Дюк" та 12 тис. євро. Переможців фестивалю нагородили 20 липня у Одеській опері.

— Меня слышно? Раньше я боролся за то, чтоб меня было видно. Теперь показать уже особо нечего, а говорить я еще могу, — на сцену першим запрошують гумориста Михайла Жванецького, 79 років.

— Из чего состоит сценарист? Из глаз и ушей, — зачитує він свою мініатюру. — Из чего состоит актер? Из спортзалов, текстов, выпивки, таланта, умения не спать, но переспать, и желания стать режиссером. Из чего состоит режиссер? Из бороды, седины, чужих мускулов, перевернутых авто, а также из печального секса, перебиваемого мобильными звонками и записями на чужой груди.

До опери гості йшли 80-метровою червоною доріжкою. За 2 год. до початку церемонії її залила злива. На закриття фестивалю приїхали російські актори 53-річний Олександр Кузнецов і 45-річна Ольга Кабо. 25 років тому вони знялися в Одесі у стрічці "Приморський бульвар". Нагороджують найкращий український фільм. Ним став "Параджанов" 49-річної Олени Фетисової та Сержа Аведікяна, 57 років. Цього дня виповнюється 23 роки від дня смерті режисера.

— Если мне завтра не приведут девять павлинов и 17 верблюдов, снимать не буду, — каже на екрані Серж Аведікян в образі режисера Сергія Параджанова.

— Два года назад мы представляли проект на этом фестивале. А сейчас — сам фильм, — говорить французький актор уже на сцені.

У двох номінаціях перемагає стрічка "Географ глобуса пропив". Картина стає найкращим фільмом, за версією журі та глядачів. Герой російського актора Костянтина Хабенського за освітою — біолог. Від безгрошів'я влаштовується у школу вчителем географії. Хто відкрив Північний полюс, не знає. Але обіцяє вивчити.

— Мог ли я поверить, дворовой одесский мальчик, что буду когда-то стоять на этой оперной сцене, — каже продюсер фільму Валерій Тодоровський, 51 рік, родом з Одеси. На фестиваль приїхав із дружиною 31-річною Євгенією Хірівською, відомою за роллю комсомолки Каті у фільмі "Стиляги".

Показують фільм-закриття "Замок в Італії" Валерії Бруні-Тедескі. Найбурхливіше публіка реагує на діалог героїні з черницею. Жінка пояснює монахині, що зробила штучне запліднення від коханця і прийшла помолитися, щоб "краще зав'язалося". До церкви її не пускають, але вона проривається. Згодом втрачає коханця й дитину.

Учасники журі та переможці виходять в окрему залу, де підписують договори на призи. Пригощаються мідіями з італійським соусом песто, помідорами-чері із сиром моцареллою. Раз по раз фотографуються з дівчатами, які пробралися повз охорону.

— Найважче було — не збрехати, — каже режисерка "Параджанова" Олена Фетисова. — Зробити фільм чесним, без спекуляцій. Щоб у глядача залишилося відчуття суму й добра.

До Одеси стрічку показали на фестивалі "Золотий абрикос" у Єревані. Там його сприйняли тепло, але з перестрогою: у них Параджанов — це святе. Обережно поставились до того, що робить українка разом із французом. Їм було дуже важливо, щоб ми не спаплюжили. Думаю, нам вдалося. Знаю мільйон анекдотів про Параджанова, але головним нашим завданням було не зробити фільм-анекдот.

— Девушка, вас тут не должно быть, — виводить мене під руку охоронець. Надворі починається вечірка.

— Был у вас на концерте в Лос-Анджелесе. Жил там 18 лет, красивый город, небоскребы, — фотографується зі Жванецьким російський актор Олександр Кузнецов у лискучому фіолетовому костюмі з бузковою краваткою.

— Нет, насчет красоты не могу ничего сказать, — тихо каже гуморист. — А вот насчет вкуса ко всему — да. А в Одессу возвращаешься?

— В 1979 году я приехал сюда студентом Московского авиационного института, — говорить Кузнецов. — Мы с другом — двое взрослых лбов, 21 год, сразу поехали на Дерибасовскую. Вышли из трамвая, сделали пять шагов и в течении 15 минут нас загипнотизировали и обокрали. Мы добровольно отдали все свои деньги, обвороженные одесским обаянием.

— Вы были вдвоем? И не могли друг другу помочь? Горжусь, — каже Жванецький, почесний житель Одеси.

— Фильм умный, но не заумный, — каже про володаря гран-прі київський кінокритик Ірина Гордійчук у сквері Пале-Рояль.

— Останнім часом у кіно стало багато героїв мислячих, але дуже гламурних — менеджери, банкіри. А це — вчитель. Грубо кажучи, бомж-біолог, якийсь безробітний. Він усім задоволений, йому подобається це життя. Дуже глибокий, мислить, іронічний. Можливо, це найкраща роль Хабенського. У фільму чудовий сценарій, дуже професійний режисер, камера, що знімає пермські ліси й ріки так, що дух перехоплює. І справжні школярі, які грають просто класно. Фільм викликає і сум, і сміх — як життя.

Грузинська режисерка Нана Джорджадзе, 64 роки, завершує в Одесі роботу над комедією "Федір". Взяла участь у журі кінофестивалю.

— Живу там, где работаю. Сейчас буду снимать в Германии. Украинцы — артистичная публика. Героев брала на улице, у меня были колоритные простые жители. Олег Скрипка играл замечательную роль, одну из главных — милиционера. Снимать в Украине мне было легко и хорошо.

— Як вам "Параджанов"?

— Не хочу об этом фильме говорить. Когда мне нечего хорошего про фильм сказать, я не говорю ничего.

4-5 годин на добу спала протягом дев'яти днів фестивалю його президент Вікторія Тігіпко.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Географ глобус пропив" двічі назвали найкращим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути