вівторок, 04 вересня 2018 00:50

Фільм "Донбас" представить Україну на "Оскарі"

Фільм "Донбас" представить Україну на "Оскарі"
Фільм "Донбас" представить Україну на "Оскарі" Фото: filmfonds.nl

Від України на "Оскар" претендуватиме фільм "Донбас" Сергія Лозниці. Національний оскарівський комітет обрав картину серед шести претендентів.

Сценарій стрічки заснований на документальних матеріалах. Розповідає про життя на окупованій території Донбасу.

— Це дуже універсальна й зрозуміла історія, — каже кінокритик 39-річний Олександр Гусєв.

— Про те, що відбувається з людиною, яку більше не стримує страх покарання. Або яка навпаки опиняється під загрозою насилля. Сергій Лозниця продовжує українські культурні традиції. Письменник Микола Гоголь один із перших критиків Російської імперії. Теж створював фантастичні, карикатурні, моторошні образи. У "Донбасі" для мене найсильніша сцена з прив'язаним до стовпа полоненим українським бійцем. Перехожі мало не забивають його до смерті.

Фільм "Донбас" знімали в Кривому Розі на Дніпропетровщині. Світова прем'єра картини відбулася на Каннському кінофестивалі. Сергій Лозниця отримав приз за найкращу режисуру.

— У Каннах треба було пояснювати, про що фільм "Донбас", — каже голова Українського оскарівського комітету Алік Шпилюк, 60 років. — Іноді глядачі взагалі не розуміли, що відбувається. Сергій Лозниця в промові під час нагородження зазначив: "За останні кілька днів я зрозумів, розмовляючи з журналістами й кінематографістами з усього світу, як мало вони знають про війну, що йде в серці Європи прямо зараз". Цей фільм може хоч якось пролити світло на те, що в нас болить.

В український прокат "Донбас" вийде 18 жовтня.

Торік на номінацію "найкращий фільм іноземною мовою" картини представила 91 країна. "Оскар" отримала чилійська драма "Фантастична жінка". Церемонія нагородження відбудеться 24 лютого 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Донбас" представить Україну на "Оскарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути