пʼятниця, 16 грудня 2016 07:35

Фані Каплан перестане бути негативним персонажем

Автор: ФОТО З САЙТА www.kino-teatr.ua
  Головну роль у історичній драмі ”Моя бабуся Фані Каплан” зіграла 28-річна одеситка Катерина Молчанова (посередині)
Головну роль у історичній драмі ”Моя бабуся Фані Каплан” зіграла 28-річна одеситка Катерина Молчанова (посередині)

— Фані Каплан вивели у двір Кремля. Розстріляли. Тіло кинули в бочку, облили бензином і підпалили, — розповідає режисер 50-річна Олена Дем'яненко. Разом зі ­співавтором сценарію фільму "Моя бабуся Фані ­Каплан" Дмитром Томашпольським вивчала справу анархістки Каплан. Та була родом із Волині. У серпні 1918‑го скоїла замах на лідера більшовиків Володимира Леніна. До 1993 року документи слідства зберігали під грифом "цілком таємно". У справі не вистачає 10 сторінок.

Із 8 грудня історична драма "Моя бабуся Фані Каплан" іде в українському прокаті.

Донька вчителя закохується в одеського анархіста Віктора Гарського, за сюжетом. Замість нього 16-річною потрапила на каторгу. Через 10 років заслання осліпла. Гарський призначив їй побачення біля заводу Міхельсона в Замоськворецькому районі Москви. Саме там трьома пострілами поранили Леніна.

— Гарський до неї не приїхав, взагалі десь пропав. Якось пережила. Відновився зір після тривалого лікування. І тут побачила Дмитра Ульянова. Брата того самого Леніна. Все — нова любов. Життя без нього не уявляє. А чоловік одружений, має дитину. Фані йому не треба. В мене було враження, що автори фільму хотіли показати, як виглядає засліплена коханням жінка. Ти це бачиш і розумієш, що до неї не виникає співчуття. Тільки жалість, бо вона — дурненька, — ділиться враженнями від картини глядачка Анна Невірковець, 26 років.

— Для українців, які останні 15 років ходили на російські комедії і фільми "Кварталу 95", "Моя бабуся Фані Каплан" стане перехідною ланкою до якісного кіно. В картині, крім яскравої любовної лінії, є глибші сенси. Нове покоління українців вже й не знає, хто була ця Фані Каплан. Зате розуміє принцип радянської пропаганди. Бо у росіян він не дуже змінився. З виходом стрічки ім'я цієї жінки у свідомості українців втратить негативний відтінок, який їй домалювали в СРСР, — каже кінокритик Олександр Гусєв, 37 років.

Цього літа картину "Моя бабуся Фані Каплан" назвали найкращою стрічкою Одеського міжнародного кінофестивалю. Наприкінці листопада український фільм також відзначили на фестивалі в британській столиці Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Фані Каплан перестане бути негативним персонажем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути