пʼятниця, 06 червня 2008 17:37

Єжи Гофман зніме фільм про Підгорецький замок

Українсько-польський благочинний Фонд "Підгорецький замок" створили, аби зібрати кошти на відродження пам"ятки в селі Підгірці Бродівського району на Львівщині. Минулої суботи фонд презентували біля Палацу Потоцьких у Львові.

Підгорецький замок, збудований у XVII ст., вважався однією з найрозкішніших резиденцій Європи. Свого часу був власністю польського короля Яна III Собєського. Восени 1945 року замок, в якому тоді діяла філія Львівського історичного музею, пограбували радянські солдати Золочівського гарнізону. Щось розтягли, щось пішло на облаштування гарнізонного клубу. 1956 року пам"ятка згоріла. Потім тут влаштували санаторій для хворих на туберкульоз. У фільмі "Д"Артаньян і три мушкетери" в Підгорецькому замку знімали сцени в Луврі. 10 років тому пам"ятку передали Львівській галереї мистецтв.

— Торік у столиці на ювілеї співачки Руслани Лижичко Борис Возницький (директор Львівської галереї мистецтв. — "ГПУ") з болем розповідав про замок, — згадує 55-річна Оксана Козинкевич, директор львівського Палацу Потоцьких, яка працює разом із Возницьким. — Руслана дала концерт, й усі кошти пішли на реставрацію замку.

Оксана Козинкевич торік звернулася до акторів Богдана Ступки й Даніеля Ольбрихського, співака Олега Скрипки, режисера Єжи Гофмана, олімпійської чемпіонки Катерини Серебрянської, солістки Віденської опери Вікторії Лук"янець почати збирати кошти на відновлення замку.

— Ми нікого не вмовляли, всі відразу дали згоду. А "Індустріальний Союз Донбасу" сам пообіцяв допомогти матеріально, — додає Козинкевич.

Підрахували, що на реконструкцію необхідно 75 млн євро. Гроші будуть давати спонсори.

— Хіба важко знайти 75 мільйонів євро на відновлення королівського замку? — говорить голова Ради директорів корпорації "Індустріальний Cоюз Донбасу" 52-річний Сергій Тарута, який також входить до наглядової ради фонду. — Треба зробити проект. Залучатиму західні фірми з Італії, зокрема Венеції, які займалися реставрацією палаців, церков.

Поки що до фонду надійшло 30 тис. грн. Із держбюджету на відновлення замку заплановано виділити 3 млн грн.

— Коштів на відновлення замків у бюджеті немає, — говорить радник віце-прем"єра з гуманітарних питань Орест Чебеняк. — Ми розробляємо проект передачі замків в концесію (приватним особам у користування. — "ГПУ"). У власності держави потрібно залишити лише 20 замків.

До наглядової ради Фонду "Підгорецький замок" входить і екс-президент Польщі Александр Кваснєвський. А польський режисер Єжи Гофман обіцяє зняти фільм про Підгорецький замок.

В Україні нині близько 300 старовинних замків. Сяку-таку фінансову підтримку від держави отримують лише зо два десятки — де створено державні заповідники. Зокрема, у Хотині, Кам"янці-Подільському, Олеську й Золочеві на Львівщині, Білгороді-Дністровському на Одещині, у Судаку в Криму. Решта — занедбані або лежать у руїнах.

— Концесія, як у Європі, — не для наших людей, — вважає історик архітектури Віктор Вечерський, 50 років. — Там концесіонери ставляться до замків дбайливо, реставрують їх за наукою. А наші жлоби зроблять котедж або забігайлівку.

Зараз ви читаєте новину «Єжи Гофман зніме фільм про Підгорецький замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути