четвер, 13 лютого 2020 05:20

Євгенія Подобна зібрала спогади кулеметниць, мінометниць, снайперок АТО

Євгенія Подобна зібрала спогади  кулеметниць, мінометниць, снайперок АТО
Письменницю Марину Гримич номінували на Шевченківську премію за історичний роман "Клавка" про літераторів у повоєнному Києві 1940‑х. Фото: books.nora-druk.com

Три автори претендують цьогоріч на Національну премію України імені Тараса Шевченка в номінації "Література". 58-річна Марина Гримич з історичним романом "Клавка" про Спілку письменників у повоєнному Києві 1940‑х. 46-річна Маріанна Кіяновська з поетичною збіркою "Бабин Яр. Голосами", присвяченою жертвам Голокосту в Україні. Вірші відтворюють уявні голоси загиблих і тих, кому вдалося вижити під час масових розстрілів 1941-го. 51-річний Тарас Прохасько зі збіркою ­есеїв "Так, але…". Це 33 твори за останні п'ять років — роздуми та історії з життя.

— У короткому списку бачимо давно відомі імена. Але це активні письменники, що й далі друкуються, — каже літературознавець Ростислав Семків, 44 роки. — Зараз Шевченківську премію вручають не просто за довге перебування в літературі, а за конкретні тексти. Усі вийшли в останні три роки і заслуговують нагороди. Маємо трьох різних номінантів. Маріанна Кіяновська знана передусім як поетка ще з 1990-х. У неї значна творча біографія і багато книжок. Є Марина Гримич із резонансними текстами. Новий роман "Клавка" піднявся в різних літературних конкурсах, потрапив у довгий список "ЛітАкценту року" і короткий — "Книги року Бі-Бі-Сі". І Тарас Прохасько — своєрідний автор зі своїм фантастичним світом. Його можна уявляти в одному ряду із Кафкою та Бруно Шульцем.

У новому складі Шевченківського комітету (затверджений у грудні. — ГПУ) багато відомих постатей, і це важливо. Минулих часів туди часто входили люди, які радше були функціонерами, а не знаними фахівцями. Тепер таких не бракує. Це дає надію на головне — справедливий вибір.

Ще від радянського часу існувала традиція відзначати за вислугу років. Окрім достойних митців, також були представники так званих творчих спілок, але не відомі широкому загалові. Це й додавало певного скепсису. Всі розуміли — це годівничка для лояльних до влади. Вже в каденції 2016–2019 років усе рішуче змінилося. Вибирали людей, яких знають більше, ніж лише літератори. Тому вважаємо, що зі своєю місією впоралися.

У номінації "Публіцистика, журналістика" також три претенденти.

60-річна Євгенія Кононенко зі збіркою "Слово свого роду". Містить автобіографічні есеї про мову в щоденному побуті, письменництво, сімейні стосунки, роль і місце жінки в сучасному світі. 70-річний Василь Овсієнко зі спогадами про дисидентів "Світло людей". Та 30-річна Євгенія Подобна із книгою "Дівчата зрізають коси". Зібрала спогади 25 жінок-військових, які брали участь в АТО у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів 2014–2018 років як стрільці, кулеметниці, медики, мінометниці та снайпери.

У номінації "Візуальні мистецтва" представлені троє ­митців.

59-річний Сергій Братков із серією робіт "Імперія снів". Це колажі з фотографій особистого архіву, роздруковані на тканині. 63-річний Олександр Глядєлов із мистецьким проєктом "Карусель". Містить документальні фотографії, зроблені в дитячих інтернатах, місцях позбавлення волі, в'язничних лікарнях. Художник 37-річний Микита Кадан із проектом "(не) означені" про масове насильство ХХ століття, злочини нацизму і сталінізму, етнічні чистки. Поєднує графічні роботи, архівні матеріали й тексти істориків.

У номінації "Кіномистецтво" два претенденти-документалісти.

66-річний Ігор Мінаєв із фільмом "Какофонія Донбасу", що досліджує радянський міф про регіон. Та 44-річний Тарас Томенко зі стрічкою "Будинок "Слово". Розповідає про дім у Харкові, куди на початку 1930-х поселили найвизначніших діячів української культури. До 1937 року за сфабрикованими свідченнями й доносами більшість із них репресували й розстріляли.

У номінації "Театральне мистецтво" на премію претендують режисер 55-річний Владислав Троїцький і композитори 35-річний Роман Григорів та 31-річний Ілля Разумейко за оперу-реквієм "Йов".

В основі лібрето — біблійна Книга Йова про старозавітного праведника та середньовічні реквієми. А також режисерка 37-річна Тамара Трунова за виставу "Погані дороги". Заснована на документальних історіях про жінок на лінії розмежування, записаних у прифронтовій зоні на Донбасі.

Шевченківська премія — державна нагорода України, найвища відзнака за внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року. Торік розмір нагороди становив 200 тис. грн у кожній номінації.

Зараз ви читаєте новину «Євгенія Подобна зібрала спогади кулеметниць, мінометниць, снайперок АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути