вівторок, 23 жовтня 2018 07:15

"Це один із тих фільмів, які треба переглянути. Щоб зрозуміти, як людям форматують мізки"

Автор: WWW.PAVLONEWS.INFO
  Київський актор Валерій Антонюк у фільмі Сергія Лозниці ”Донбас” зіграв полоненого українського вояка. Його прив’язали до стовпа в центрі Донецька і знущаються
Київський актор Валерій Антонюк у фільмі Сергія Лозниці ”Донбас” зіграв полоненого українського вояка. Його прив’язали до стовпа в центрі Донецька і знущаються

— Ты за фашистов или за нас? Мы тут бошку под пули за тебя подставляем, а тебе какой-то джип жалко. Пиши доверенность, если хочешь дочку из сада забрать. А то смотри, мы можем и сами съездить, — каже бойовик бізнесменові у чорній шкірянці.

Чоловік хоче забрати свій автомобіль, який нещодавно вкрали. Натомість у нього вимагають ще $150 тис. Це сцена із фільму "Донбас" режисера 54-річного Сергія Лозниці. 18 жовтня стрічка вийшла в український прокат.

Сценарій "Донбасу" заснований на спогадах жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. Складається із 13 історій. В одній бойовики показово карають товаришів, звинувачуючи у крадіжці телефона. При цьому самі мають гори награбованої техніки. В іншій — терористи на блокпосту знущаються з цивільних, які приїхали у ДНР побачити рідних і перевірити, чи вціліли їхні будинки.

— Я пережив шок, коли переглянув ролик в інтернеті про побиття українського солдата біля ганебного стовпа, — каже Сергій Лозниця. — Вирішив мовою кіно передати те, що відбувається на Донбасі. Інші режисери зроблять це інакше. Те, що проявилося в людях на Донбасі, могло б пробитися назовні будь-де на пострадянському просторі. Якби не вторгнення росіян і не створення їхніми журналістами фіктивних новин, війна б не відбулася. Над нею активно попрацювали. Інша річ, що сама територія була дуже піддатлива.

Фільм вийшов у прокат водночас в Україні і в Австралії. Посольство Росії піддало його жорсткій критиці.

"Саморобка Сергія Лозниці не може не викликати огиди своїм демонстративним, нахабно виставленим напоказ відверто расистським русофобським зарядом у найгірших нацистських традиціях. Важко уявити, що коїться в душі людини, яка з таким смаком зображує жителів Донецької і Луганської народних республік у вигляді потворних, грубих, агресивних і розумово неповноцінних персонажів", — заявили в посольстві РФ у Канберрі.

— Фільм "Донбас" вже має певну репутацію у кінематографічному світі, — каже письменниця Оксана Забужко, 58 років. — Це один із тих фільмів, які треба переглянути. Щоб зрозуміти, як людям форматують мізки. Наш глядач половину свого життя був позбавлений притомного кіно. Бо в Україні не було своєї прокатної мережі. Люди не мають можливості дізнатися, що відбувається у світовому кінематографі. Ситуація нагадує радянський анекдот. У Брежнєва запитали, чому в радянських гастрономах немає у продажу ікри. На що він відповів, бо немає попиту. Мовляв, зайдіть у гастроном і зачекайте. Постоявши, з'ясуєте, що за день жодного разу ікри ніхто не запитав. У нашого глядача є нарешті шанс дізнатися, хто такий Лозниця і якою війну на Донбасі бачать у світі.

Картина "Донбас" — це спільний проект України, Німеччини, Франції, Нідерландів і Румунії. Знімали фільм у Кривому Розі на Дніпропетровщині.

Україна висунула стрічку "Донбас" на премію "Оскар" у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".

Зараз ви читаєте новину «"Це один із тих фільмів, які треба переглянути. Щоб зрозуміти, як людям форматують мізки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути