четвер, 06 травня 2021 00:16

Домініка Чекун володіє старовинною технікою співу

Домініка Чекун володіє старовинною технікою співу
До 30‑річчя незалежності на Софійській площі в Києві диригентка Оксана Линів представить проєкт "Ковчег Україна: музика". Виступлять великий симфонічний оркестр, два хори, 20 солістів, ансамблі "ДахаБраха" і "Хорея козацька". Фото: lysenko-school.kiev.ua

— Уявіть, що зникає цивілізація. Але через багато тисячоліть світ зможе відкрити українську культуру завдяки скарбам, що ми завантажили на наш Ковчег, — каже 43‑річна Оксана Линів. 2020‑го німецькі критики ­назвали її найкращою диригенткою року.

Українка — перша жінка на посаді головного диригента Опери та філармонії австрійського міста Ґрац. Засновниця та худо­жня керівниця фестивалю "ЛьвівМоцАрт".

До 30‑річчя незалежності на Софійській площі в Києві представить проєкт "Ковчег Україна: музика".

Виступлять великий симфонічний оркестр, два хори, 20 солістів, ансамблі "ДахаБраха" і "Хорея козацька".

— Зазвичай оперні зірки виступають на своїх фестивалях чи в театрах, фольклорні виконавці теж мають вузьке середовище, — продовжує Линів. — А тут в одному проєкті поєднані академічні музиканти, оркестр, солісти та фольклор.

Усе починається з народного голосу. Архаїчну пісню виконує 84-річна Домініка Чекун — одна з останніх носіїв автентичних пісень північного Полісся, володіє старовинною технікою співу. Її голос є в аудіоколекції світової спадщини традиційної музики ЮНЕСКО.

Покоління співців переймають у неї цю манеру правильного народного викладу. Домініка співає потужно. Стихійна сила звуку. Для нас велике щастя, що застали це і задокументували.

У Молодіжному симфонічному оркестрі зібрали музикантів з усієї країни віком від 12 до 22 років.

Багато композицій уперше прозвучать у супроводі великого симфонічного оркестру. Частину кантати Василя Барвінського "Українське весілля" знайшли в бібліотеці імені Василя Стефаника у Львові. Твір оркеструвала для нас композиторка Богдана Фроляк. А пісню "Ной" для проєкту написав Іван Небесний.

Постійно працюю з музикою сучасних українських композиторів, так презентую Україну в світі. Для мене більшість творів були відомі. Деякі з них представляла на фестивалі "ЛьвівМоцАрт". Наприклад, кантата "Становлення" Золтана Алмаші.

Після закінчення карантину планується європейське концертне турне проєкту "Ковчег Україна: музика".

Зараз ви читаєте новину «Домініка Чекун володіє старовинною технікою співу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути