четвер, 01 жовтня 2009 18:26

Для фестивалю мультфільмів закупили 10 ящиків горілки

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Анімаційний фестиваль ”Крок” відкрився 28 вересня в столичному Будинку кіно. Його президент Едуард Назаров (ліворуч) показує актору Валерію Чигляєву голову мультиплікатора Давида Черкаського, зроблену з пап’є-маше. Черкаський не поїхав у  круїз на кораблі
Анімаційний фестиваль ”Крок” відкрився 28 вересня в столичному Будинку кіно. Його президент Едуард Назаров (ліворуч) показує актору Валерію Чигляєву голову мультиплікатора Давида Черкаського, зроблену з пап’є-маше. Черкаський не поїхав у круїз на кораблі

Увечері 29 вересня зі столичного Річкового вокзалу відчалив теплохід "Зірка Дніпра" з 200 мультиплікаторами на борту. Вони приїхали з 40 країн на XVI Міжнародний фестиваль мультиплікаційних фільмів "Крок". Упродовж 10 днів, що гості пливтимуть до Севастополя, зі 100 представлених на конкурс мультфільмів оберуть найкращий. Його автор отримає $5 тис.

— Я кухаю тєбє, Юкраїно, — кричить хорватський режисер 38-річний Даніель Шуліч. О дев"ятій ранку він стоїть на палубі й фотографує Канівське водосховище. Каже, вчора трохи випив і не зміг зробити гарного фото.

— Не так голосно, хлопче. У мене похмілля, — просить американська режисерка Ненсі Фелбс, 66 років. Однією рукою вона тримається за голову, іншою помішує каву в пластиковому стакані. — Ну й нічка видалася. Як ці росіяни можуть стільки пити?

— Сударыня, вы, как всегда, прекрасны, — ляскає її по плечу білоруський режисер 46-річний Мікаель Тумєля. Ненсі ледь не впускає чашку. — Парень, а плесни-ка мне водочки, — звертається до офіціанта. — Сегодня вечером у меня выступление. Пожалуй, лучше нажраться с утричка.

Той виносить із підсобки ящик горілки.

— Сколько вам? — питає. Тумєля просить налити по вінця.

Офіціант розказує, що горілка — найпопулярніший напій на фестивалі. Але в барі на кораблі її купують рідко. Літрова пляшка там коштує 250 грн.

— За два дні випили лише ящик. Ми як дізналися, що росіяни приїдуть, затарилися по повній — кілька десятків ящиків маємо. Але кожен із них щось із собою привіз. Дівчата-прибиральниці казали, що в якогось чоловіка з Москви на третій палубі в холодильнику лежать три резинові грілки, повні самогону.

Щодня на кораблі показують десяток мультфільмів. Аніматори переглядають їх, тримаючи в руках своїх ляльок.

Сегодня вечером у меня выступление. Пожалуй, лучше нажраться с утричка

— Це Ніколя, а це його подружка Гюїме, — французька режисерка 26-річна Вірджіні Таравель показує матросові двох півметрових ляльок, яких зробила із гумових трубочок. — Мій мультик про кохання між ними. У Франції його двічі показали по телебаченню. Сподіваюся, у вас теж куплять. Але поки жодного продюсера на кораблі я не знайшла. В Європі на фестивалях усі працюють, заводять знайомства, ведуть переговори, купують фільми. А тут наче одна велика алкогольна вечірка. В залі такий запах, що я п"янію. Учора якийсь чоловік пив на сцені. Грав на балалайці й співав. Коли відчував, що голос сідає, — робив ковток із пляшки.

— Коли друзі зустрічаються, гріх не випити, — пояснює президент фестивалю Едуард Назаров. — "Крок" ми з Додіком (київський художник-мультиплікатор Давид Черкаський. — "ГПУ") розпочали 20 років тому. Хай собі президенти наших країн чубляться. А ми, холопи анімації, своє робитимемо.

Говорить, що криза ледь не зірвала фестиваль.

— Міністерство культури України виділило суму вдвічі меншу, ніж торік. А Київська мерія взагалі жодної копійки не дала. Ще за минулий рік 30 тисяч гривень винна. Добре, хоч російський Мінкульт дав усе.

Найкращі фільми покажуть у кінотеатрах Запоріжжя, Херсона, Одеси й Севастополя.

— Як говорив Додік: п"ять-шість режисерів сходитимуть на берег із корабля. Підуть у кінотеатр і скажуть зі сцени два-три слова. Потім діти дивитимуться мультики, а режисери питимуть у кабінеті директора, — каже Назаров.

Зараз ви читаєте новину «Для фестивалю мультфільмів закупили 10 ящиків горілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути