Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 07:31

Дізнавшись про проблему, від дівчини відвертаються всі

Автор: GETTYIMAGES
  Іспанська акторка Пенелопа Крус тримає Кубок Вольпі 78-го Венеційського кінофестивалю, що відбувся з 1 по 11 вересня в Італії. Отримала нагороду за найкращу жіночу роль у драмі ”Паралельні матері”. Втілила успішну фотографиню, яка незаплановано завагітніла. Вирішує залишити доньку й виховувати самостійно, як робили її мати й баба. Прем’єрний показ завершився дев’ятихвилинними оваціями
Іспанська акторка Пенелопа Крус тримає Кубок Вольпі 78-го Венеційського кінофестивалю, що відбувся з 1 по 11 вересня в Італії. Отримала нагороду за найкращу жіночу роль у драмі ”Паралельні матері”. Втілила успішну фотографиню, яка незаплановано завагітніла. Вирішує залишити доньку й виховувати самостійно, як робили її мати й баба. Прем’єрний показ завершився дев’ятихвилинними оваціями

"Золотого лева" 78-го Венеційського міжнародного кінофестивалю отримала драма про аборт "Подія" французької режисерки 41-річної Одрі Діван.

1963 рік, Франція. 23-річна студентка Енн завагітніла. Це заважає отримати вищу освіту. Аборти в країні поза законом. Дізнавшись про проблему, від дівчини відвертаються всі — від лікаря до подруг. Вирішує перервати вагітність нелегально, за сюжетом.

— Тоді як законодавчі органи в усьому світі виступають проти права на аборт, фільм "Подія" постає своєчасним і важливим, — каже італійський кінокритик Лі Маршалл, 60 років. — Нагадує, через що були змушені пройти французькі жінки, які хотіли перервати вагітність до легалізації 1975-го.

Головна героїня фільму "Подія" в розпачі. Наважується на підпільний аборт за допомогою нагрітої спиці. Ледве виживає. Останні 15 хв. боляче дивитися.

Гранпрі вручили автобіографічному фільму італійця 51-річного Паоло Соррентіно "Рука Бога". В основі сюжету — спогади режисера про юність. За словами Соррентіно, аргентинський футболіст Дієго Марадона мимоволі врятував йому життя. 16-річним пішов на матч за участі зірки у складі клубу "Наполі", замість поїхати з батьками в будинок у горах. Вони загинули. Виконавця головної ролі Філіппо Скотті назвали найкращим молодим актором.

"Срібного лева" за найкращу режисерську роботу здобула новозеландка 67-річна Джейн Кемпіон за вестерн "Сила собаки".

Найкращою акторкою визнали іспанку Пенелопу Крус, 47 років. Увосьме знялася в режисера Педро Альмодовара. У стрічці "Паралельні матері" зіграла самотню фотографиню Жаніс, яка завагітніла від одруженого чоловіка, але радіє дитині. В лікарняній палаті під час пологів здружується з дівчиною-підлітком, яка завагітніла після зґвалтування.

Найкращим актором назвали філіппінця Джона Арсіллу за гру в трилері про корумпованого журналіста "На роботі: Зникла вісімка".

— Одрі Діван стала шостою режисеркою, яка отримала найвищу нагороду Венеції, — каже журналістка Ганна Мамонова, 37 років. — Її перемога підтверджує те, про що заговорили в Каннах після тріумфу іншої француженки — Джулії Дюкурно з фільмом "Титан". Жінки відвойовують позиції на кіноолімпі.

Найстаріший у світі кінофестиваль цьогоріч тривав 1–11 вересня на італійському острові Лідо. В основному конкурсі показали 21 фільм. Зокрема, "Відблиск" українського режисера 50-річного Валентина Васяновича про хірурга-добровольця із Дніпра, який потрапляє в полон бойовиків. Це перша вітчизняна стрічка в головній програмі Венеції за 29 років, після "Чутливого міліціонера" Кіри Муратової.

Драму знімали в жіночій колонії в Одесі

Драма "Цензорка" спільного виробництва Словаччини, Чехії та України здобула нагороду в другій за важливістю конкурсній програмі Венеційського кінофестивалю "Горизонти". Словаків 48-річних Петера Керекеша та Івана Остроховського відзначили за найкращий сценарій.

Одеситка Леся відбуває покарання за вбивство чоловіка-зрадника. Щойно народила первістка. Знайомиться з цензоркою Іриною, робота якої — стежити за психологічним станом в'язнів. Для цього читає їхнє приватне листування та видаляє, на її думку, зайве.

За законом, Леся, як і інші засуджені жінки, може бути із сином 4 год. на день, доки йому виповниться 3 роки. Потім повинна знайти для нього дім, бо інакше відправлять до дитбудинку.

Режисер Петер Керекеш задумував документальне дослідження цензури. Після поїздки в Одесу вирішив зробити ігрове кіно. Створив сюжет на історіях 107 жінок, які народили в неволі. В кадрі переважно справжні арештантки та охоронниці.

— Зняли фільм на території Чорноморської виправної колонії №74, — розповідає виконавиця головної ролі, акторка столичного Театру на лівому березі Марина Клімова, 30 років. — Коли вперше прийшла на зустріч до Петера Керекеша, він попросив розказати найсумнішу історію зі свого життя. Режисер довго шукав головну виконавицю. Спочатку не хотів, щоб грала професійна актриса.

Було страшно. Перші два дні — найважчі. Керекеш викликав мене до колонії та змусив вислуховувати всіх матерів, які там перебувають. Як вони туди потрапили та як народжували в неволі. Жінка Люба, про яку ця історія, вже вийшла з в'язниці й під час фільмування була вільна. У картині зіграла подругу моєї героїні. Ми з нею справді здружилися й продовжуємо спілкуватися. Вона стала моєю кумою після зйомок.

Також у секції "Горизонти" показали кримінальну драму про 1990-ті — "Носоріг" українського постановника Олега Сенцова, 45 років.

Зараз ви читаєте новину «Дізнавшись про проблему, від дівчини відвертаються всі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути