Ексклюзиви
вівторок, 15 березня 2016 00:20

Держава дає гроші на 74 кінофільми

Держава дає гроші на 74 кінофільми

271 млн грн із держбюджету цьогоріч виділять на кіно. Вибрали 74 проекти.

— Не всі стрічки почнуть знімати ­2013-го, — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко, 38 років. — Держава не може давати більш як половину суми на зйомки. Виняток — фільми для дітей, дебюти, анімаційні й документальні картини.

Деякі продюсери попросили внести їхні проекти у "програму виробництва". Намагаються в Європі шукати гроші на спільні зйомки. Повинні надати підтвердження, що їхні проекти мають підтримку на батьківщині.

Є ризики, що не всі продюсери знайдуть кошти. Тому за деякий час проведемо ще один конкурс — аби гроші з бюджету використати ефективно.

Для нас важливі всі проекти українського кіно. На студії "Фільм юей" завершують роботу над картиною "Поліна" французько-бельгійсько-українського виробництва. Держкіно дало кошти на рекламу та остаточний монтаж. У цього фільму — величезний потенціал. У стрічці знялися французькі актори і впізнавані українські особистості. Наприклад, силач Василь Вірастюк.

Українське кіно виходить на рівень, коли нам є з чого вибирати. Серед продюсерів і режисерів з'явилася конкуренція, — каже Іллєнко.

Експертна комісія Держкіно окремо розглядатиме картини про героїзм воїнів Другої світової та АТО. 16,7 млн грн виділять на "Донбас" режисера Сергія Лозниці. Майже 24 млн — на стрічку Ахтема Сеїтаблаєва "Кіборги".

Також комісія перевірятиме виробництво профінансованих картин.

— Були випадки, коли продюсери отримували гроші й опинялися з ними на Кіпрі, — каже кінокритик, член експертної комісії Держкіно Андрій Халпахчі, 66 років. — Цікаво буде подивитися на попередньо відзнятий матеріал. Зрозуміти, чи комісія не помилилася в довірі до режисера чи продюсера.

Увага глядача не прикута до українського кіно. І це — головна його проблема. Є поодинокі фестивальні успіхи. Але справжнього блокбастеру, що потягнув би за собою всю індустрію за роки незалежності, ми так і не створили. Цьогорічний конкурс дав надію, що отримаємо стрічки, про які захочеться розповісти сусідові. Головний критерій успіху — черги до кас. Інакше не зможемо відродити українське кіно.

Торік держава виділила на кіноіндустрію 66,8 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Держава дає гроші на 74 кінофільми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути