вівторок, 29 жовтня 2019 00:05

Читатимуть нові вірші Жадана

Автор: Денис Овчар
  Сергій Жадан читає вірші на тлі художніх імпровізацій Ольги Михайлюк. Вона малює залежно від настрою поезії
Сергій Жадан читає вірші на тлі художніх імпровізацій Ольги Михайлюк. Вона малює залежно від настрою поезії

— Сучасний поетичний вечір поєднує в собі слово, музику, живопис і навіть танець, — каже режисерка й художниця Ольга Михайлюк, автор ідеї проекту "Розділові".

В його рамках Сергій Жадан читав свої вірші.

Музичний супровід "Розділових" — це імпровізації білоруського акордеоніста Олексія Ворсоби та польського саксофоніста Томаша Сікори.

— Для світу це норма, — продовжує Ольга Михайлюк. — Є цілі фестивалі такого, але наш проект унікальний. Усе робимо наживо, не монтуємо наперед відео чи звук. Це не спектакль, який ми катаємо і всюди показуємо одне й те ж. Це завжди нове дійство. Пишу на папері тушшю, соком бузини, граната, вином, зеленкою. Вино — це не колір кохання, а кров. Бо в нас війна. Смарагд зеленки — заспокійливий. Але умовно, бо "любові смарагдова течія", як у Жадана. Слова вихоплюю із декламованого вірша — це маркери, що допомагають слухачам відчути різні емоції. Загострюють їх, ніби лезом. Я можу вихопити й лишити собі те, що хочеться саме в той момент. Наприклад, Сергій читає: "Як добре, що я для неї помер. Як добре, що вона забула моє ім'я". Я ж пишу лише фразу "як добре". Процес творення проектується на широкий екран. "Розділові" побували зі своїми презентаціями в Римі, Празі, Берліні, виступили у Варшаві. Об'їздили всю Україну. Малюнки, створені на виступах, висять між військовими мапами бійців на Донбасі, в галереях, стають ескізами інтер'єрів.

У "Мистецькому Арсеналі" прозвучали вірші з майбутньої збірки Сергія Жадана "Список кораблів".

Зараз ви читаєте новину «Читатимуть нові вірші Жадана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути