середа, 04 червня 2008 17:03

Чингіза Айтматова висувають на Нобелівську премію

  Чингіз Айтматов почав друкуватися під час навчання в сільськогосподарському інституті
Чингіз Айтматов почав друкуватися під час навчання в сільськогосподарському інституті

Киргизького письменника Чингіза Айтматова, 79 років, висувають на Нобелівську премію в галузі літератури — одну із найпрестижніших світових нагород.

Подання у Нобелівський комітет робить Рада міністрів культури тюркомовних країн. Айтматов — автор роману "Плаха", повістей "Білий пароплав" та "Ранні лелеки". За першу прозову збірку "Повісті гір і степів" 1963-го письменник отримав Ленінську премію. Тричі був лауреатом Держпремії СРСР.

— Він — один із найвидатніших письменників на пострадянському просторі, — каже "ГПУ" поет Іван Драч, 71 рік. — Пише киргизькою та російською мовами, тому популярний був у Радянському Союзі. Тепер уже не так, бо в сучасній Україні брак фахових перекладачів із киргизької. На Нобелівку Айтматов цілком заслуговує, бо людина обчитана, з усіх киргизьких письменників найбільш європейська. Багато взяв від європейської літератури, особливо французів та італійців, і від російської літератури — Михайла Шолохова та Леоніда Леонова. Нагороду навряд чи отримає — політична ситуація зараз не та. Але вже саме висунення дуже почесне для письменника.

Нобелівський комітет, що визначає лауреатів премії, завжди тримає список номінантів у таємниці. Імена переможців оголосять у жовтні, кожен отримає півтора мільйона доларів.

Чингіз Айтматов за фахом зоотехнік. Працював головним редактором журналу "Иностранная литература". Із 1994-го був послом Киргизії в країнах Бенілюксу та Франції. Видав 14 книжок, які перекладені в більш ніж ста країнах світу. Останній роман "Вічна наречена" вийшов торік.

Нині письменник лікує ниркову недостатність у клініці німецького міста Нюрнберґ. Розлучений. Дружину — отоларинголога Керез Шамшибаєву — залишив після 30 років спільного життя. Письменник зраджував її з балериною Бюбюсарою Бейшеналієвою, а потім із актрисою Таттибюбю Турсунбаєвою. Син Аскар — дипломат, три роки був міністром закордонних справ Киргизстану, донька Нагіма — викладачка англійської.

Зараз ви читаєте новину «Чингіза Айтматова висувають на Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути