Ексклюзиви
пʼятниця, 13 липня 2018 06:50

"Це у вас у Києві є президент, депутати, поліція. А в нас немає нічого"

"Це у вас у Києві є президент, депутати, поліція. А в нас немає нічого"
Фільм "Вулкан" показали у Карлових Варах. Фото: Moviegram

— У нас авто зламалося серед степу. Я пішов по допомогу. Повернувся, а машина зникла, — каже киянин Лукас, герой фільму "Вулкан" українського режисера 36-річного Романа ­Бондарчука.

Картину показали в конкурсній програмі "Схід Заходу" 53‑го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах, Чехія. Тривав із 29 червня по 7 липня.

Лукас за сюжетом — перекладач місії ОБСЄ. З наглядачами їде на південь України, до кордону з Кримом. Після зникнення колег опиняється в селі на Херсонщині, знайомиться з місцевими.

— Дія фільму розгортається поблизу Каховського моря, посеред степів. Це не Донбас, але ментальність тамтешніх жителів не надто різниться, — каже кінокритик 67-річний Андрій ­Плахов. — Промишляють тим, що шукають в землі метал. Здають його на лом. Найколоритніший із місцевих — дядя Вова, якого зіграв Віктор Жданов. Коли життя в селі кипіло, працював головою рибгоспу. Нині доводиться миритися з вовчими законами, безглуздими бійками, бандитами в камуфляжі й корумпованими "ментами". Суть фільму висловила мати дяді Вови. Все життя прожила на одному місці й не дала втекти сину. Каже Лукасу: "Це у вас у Києві є президент, депутати, поліція. А в нас немає нічого — тільки земля, яка втримує нас і дає нам силу". "Вулкан" відроджує традиції українського поетичного кіно. А також свідчить про появу зрілого кінематографа — водночас патріотичного та критичного.

"Вулкан" — перший повнометражний художній фільм Романа Бондарчука. До того працював у документальному кіно. Українська прем'єра фільму "Вулкан" відбудеться на Одеському кінофестивалі 18 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Це у вас у Києві є президент, депутати, поліція. А в нас немає нічого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути