вівторок, 24 січня 2012 07:30

"Це перший український прокатний фільм за весь час нашої незалежності"

Автор: фото надане продюсерським центром ”Інстайтмедіа”
  Головний герой фільму ”Той Хто Пройшов Крізь Вогонь” радянський льотчик Іван Додока стає вождем племені індіанців. Його зіграв актор Дмитро Лінартович
Головний герой фільму ”Той Хто Пройшов Крізь Вогонь” радянський льотчик Іван Додока стає вождем племені індіанців. Його зіграв актор Дмитро Лінартович

Із 19 січня у прокат вийшов фільм "Той Хто Пройшов Крізь Вогонь" режисера Михайла Іллєнка, 64 роки. Прем'єра відбулася в київському кінотеатрі "Кінопалац". Через проблеми з фінансуванням фільм знімали п'ять років. Витратили 16 млн грн.

— Усі ці роки був у постійному напруженні. Хронічне безсоння з'явилося, — Михайло Іллєнко єдиний із присутніх у смокінгу. — Були перерви на півтора року. Але знав, що дозніму.

Історія ґрунтується на реальних подіях. 1967-го радянська делегація в канадському Монреалі зустріла плем'я індіанців. Почувши російську, вождь відгукнувся українською. Назвався Той Хто Пройшов Крізь Вогонь. А потім сказав своє справжнє ім'я — Іван Даценко.

— У перший день знімали лелек під Києвом, — продовжує режисер. — Коли ці птахи злітають, здається, що вони падають. Один лелека так у кадр залетів, що мало камеру не задів. Так з'явилася нова сюжетна лінія. Птахи повторюють долю героя, який прагне додому, але так і не повертається. Лелеки також не завжди вертаються, когось і крокодил з'їдає.

У стрічці йдеться про радянського військового пілота Івана Додоку з Полтавщини, який став вождем індіанського племені в Канаді.

Його літак збили 1943-го поблизу Львова. Довгий час вважали загиблим. Головну роль зіграв київський актор 33-річний Дмитро Лінартович.

— Під час зйомок так і не навчився літаком керувати, — каже актор за столиком у холі кінотеатру. Вдягнений у тонку шкірянку, хоча надворі мороз. У нас був консультант, пояснював деталі. Коли керуєш винищувачем, ти — прикутий до крісла. Якщо нахилишся вліво, літак також ліворуч нахилятиметься. Ворушаться тільки голова й рука на штурвалі.

Актор 52-річний Віктор Андрієнко метушиться між гостями. Цілує руку колишній голові Держкіно Ганні Чміль, 61 рік.

— Ми не хотіли перевернути кінематограф. Але це перший український прокатний фільм за весь час нашої незалежності, — каже Віктор Андрієнко. Він грав полковника міліції, товариша головного героя. Понад 10 сцен із ним відзняли за три дні.

— Тоді з'явилися гроші, вкинули їх у павільйон, декорації й давай швиденько працювати. Михайло Герасимович спочатку не хотів мене знімати. Думав, окрім "Довгоносиків" (комедійний серіал "Шоу довгоносиків", де Андрієнко грав 14 персонажів. — "ГПУ") нічого не вмію. Продюсер фільму Володимир Філіппов умовив його. Перша зустріч з Іллєнком була дуже весела. Я вдягнений у полковника, у мене зараз найсерйозніший момент — коли сповіщаю головного героя, що його дружину вбили. Перше, що він мені каже: "Ти ж розумієш, що це не довгоносики?". Потім говорив: "Я не так це бачив, але ти краще зробив".

Фільм триває 1 год. 50 хв. Із кінозалу виходить поет 75-річний Іван Драч. Хвалить стрічку, відзначає любовну лінію.

— Треба, щоб ми подивилися 10 фільмів, 100 фільмів, а тоді вибирали. Інакше подивишся один і мусиш його хвалити. Та тішишся, що він є.

 

Іллєнко відкрив нове обличчя

— П'ять років знімати фільм для режисера надзвичайно важко психологічно, — каже кінокритик Володимир Войтенко, 52 роки. — Стрічка життєствердна, має глядацький потенціал. Є проблеми з драматургією. Але вони не могли не виникнути в таких умовах. Не всі сюжетні лінії належно розкриті, та більшість глядачів цього не помітять. Сама постать головного героя потужна. Іллєнко відкрив нове обличчя — Дмитра Лінартовича. Має великий потенціал, дуже харизматичний.

 

Зараз ви читаєте новину «"Це перший український прокатний фільм за весь час нашої незалежності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути