вівторок, 30 листопада 2010 06:45

Чапкіс відмовився танцювати в ансамблі Моісеєва

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Кордебалет з ансамблю народного танцю імені Ігоря Моісеєва
Кордебалет з ансамблю народного танцю імені Ігоря Моісеєва

— Ноги вище. Спину тримайте, — кричить 57-річна Олена Щербакова, директор ансамблю народного танцю ім. Ігоря Моісеєва. На сцені столичного палацу "Україна" 30 танцюристів репетирують гопак.

— Реквізит доставили двома фурами. Он за лаштунками жінка прасує костюми, а біля неї — 1,5-метрова гора суконь. Збоку лежать запаковані 30 накладних кіс для дівчат. Уявіть, гопак одночасно танцюватимуть десь 60 чоловік, — розповідає співорганізатор концерту Ольга Стельмашевська.

Ансамбль 35 років не давав гастролей в Україні.

— Ігор Олександрович народився 1906-го в Києві. У дитинстві гостював у тіток на Полтавщині. Микола Гоголь був його улюбленим письменником. Ми раді, що після довгої перерви виступаємо тут. Раніше ніхто не запрошував. У нас великий колектив, для цього потрібні великі гроші. Вдячні продюсерам, які привезли нас сьогодні, — каже Олена Щербакова.

За 1,5 год. киянам показали 13 танців. Серед них найзнаменитіші — "Літо" і "Яблучко". Завершував концерт гопак.

— Ігор Моісеєв помер три роки тому, мав 101 рік. Сьогодні танцює сьоме покоління моісеєвців, — продовжує Олена Щербакова. — Нещодавно поставили болгарський танець. Красивий вийшов номер. Але хореографа, який наблизився би до Моісеєва, сьогодні немає.

На концерт прийшов колишній танцівник, хореограф 80-річний Григорій Чапкіс. Перед тим спостерігав за репетицією:

— Я 27 років працював в ансамблі Вірського. Конкуренції між нами не було. Часто за кордоном ми починали концерт, а вони закінчували. Ігор Олександрович навіть пропонував мені працювати в його ансамблі. Але в мене була дружина і маленька дитина, а в Москві квартиру не дали б. Я відмовився. Та й стиль у наших колективів різнився. Вірський міг у 3-хвилинний танець вкласти зміст цілої вистави. Моісеєв був менш театральним, для нього головним залишався танок.

Ансамбль ім. Моісеєва виступив у Одесі, Запоріжжі. Також танцюватиме в Дніпропетровську, Донецьку, Харкові. Гастролі триватимуть до 7 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Чапкіс відмовився танцювати в ансамблі Моісеєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути