пʼятниця, 25 липня 2008 17:38

Бьошер позбавлений бридливості і зверхності

 

Дід Вольфґанґа Бьошера під час Другої світової війни загинув як солдат вермахту десь у білоруських лісах. Наприкінці дев"яностих 50-річний німецький журналіст із наплічником повторює пішки шлях свого діда від Берліна до Москви, фіксуючи побачене й почуте в нотатнику. Пережите під час мандрівки в 2,5 тисячі кілометрів і 82 дні автор видає книжкою "Берлін–Москва. Подорож пішки".

Дивна річ: автор геть позбавлений так поширеної серед західних людей бридливості і замаскованої зверхності, виявляючи тонке відчуття пострадянської реальності та радянської історії. Ба більше, Бьошерова оптика є настільки чутливою й гуманною, що, навіть описуючи речі одіозні й неприглядні, він не впадає у звичний нам захисний цинізм. Польщу, Білорусь, європейську частину Росії він проходить крізь долі простих людей, які трапляються йому на шляху. Чорнобилець, старий партизан, повія, йог-цілитель стають частиною авторового світу, а відтак журналіст просто на очах у читача перетворюється на письменника. Адже вражає типовість історій і ситуацій. Сірі будні пострадянського болота передані густою і багатою мовою. Колоритна і суперечлива людина Сходу Європи відкривається Вольфґанґові Бьошеру, можливо, краще, ніж нам самим.


Про  Вольфґанґа Бьошера


Бьошер володіє незрівнянним даром оповіді

Ільма Ракуза,швейцарська поетка


Ця книжка незабаром увійде до класики подорожньої літератури

Ґустав Зайбт,німецький критик


Вже давно ніхто в Німеччині не писав такої прози

Вернер Герцоґ,німецький кінорежисер

Німецький журналіст Вольфґанґ Бьошер народився 1951 року. Співпрацював із газетами "Зюддойче Цайтунґ", "Ді Вельт" і "Нойє Цюріхе Цайтунґ". Нині працює в тижневику "Ді Цайт". 1988 року вийшла його книжка "Три нульові години. Німецькі пригоди". 2002-го отримав журналістську відзнаку ім. Теодора Вольфа. Ще за рік видав книжку "Берлін–Москва. Подорож пішки", яка принесла авторові успіх. Після розпаду Радянського Союзу мандрував Киргизією й Казахстаном, був одним із перших репортерів у російському Калінінграді. 2005 року вийшла його книга "Подорож Німеччиною".

Зараз ви читаєте новину «Бьошер позбавлений бридливості і зверхності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути