четвер, 11 червня 2020 05:35

"Більшість українців не готові змінювати себе та країну"

Автор: THEBABEL.COM.UA
  Олег ­Сенцов: ”У ­вересні вийде мій двотомник — щоденники голодування й тюремні оповідання, написані в інші періоди”
Олег ­Сенцов: ”У ­вересні вийде мій двотомник — щоденники голодування й тюремні оповідання, написані в інші періоди”

— Книжка весела й легка, але писав її в один із найважчих періодів життя, — каже письменник і режисер 43-річний Олег Сенцов. Фантастичний роман "Другу також варто придбати" презентував у прямому ефірі "UA: Культура". Обговорював у студії з виконавчим продюсером каналу 30-річним Лук'яном Галкіним.

Дія роману відбувається у США. Головний герой Джим Гаррісон сидить удома у вбиральні й гортає науково-популярні журнали. Його дружина готує сніданок. Місто захоплюють космічні прибульці. Позаземні ящірки хочуть врятувати людей від них самих. Беруть під контроль і нав'язують свої правила.

Сенцов написав роман на 560 сторінок кульковою ручкою в зошитах в російській колонії в Якутії. За три місяці завершив чернетку. На початку 2019-го два місяці готував чистовик у колонії в Лабитнангі. Після цього відправив поштою на волю.

— Був період, коли обміняли полонених Надію Савченко та Геннадія Афанасьєва. А ми — залишилися, — про­довжує Сенцов. — Було невесело. Щоб якось себе тримати, почав роман. Міг зануритися й відійти на кілька годин від кошмару та маячні. Вставав о шостій ранку, займався своїми справами і сідав за вузенький шматочок стола. Туди міг покласти тільки зошит — більше не було місця. Потім перевірка — відвели, привели. Продовжую писати.

Як зміг створити саркастичну книжку у тюрмі?

— Я сам іронічний і смішний. Тюрма — похмуре місце, але зеки — веселі люди. Рідко усміхаються, але багато сміються. Гумор — це ліки від суму. Без нього там можна з'їхати з глузду. В інопланетян у книжці немає гумору. Як і емоцій.

Я був під тиском спочатку ФСБ, а потім — працівників російської пенітенціарної системи. Вона ламає людей. Якщо хтось намагається підіймати голову і протистояти — пресує.

Після голодування (вимагав звільнити всіх українських політв'язнів у РФ. Тривало 145 днів — протягом травня-жовтня 2018-го. — ГПУ) стало легше працювати. Місцеві відчули, що до мене є увага, про мене говорять і показують по телебаченню. Якось відсторонилися. Але привілеїв ніхто не ­робив.

Прибульці у творі прагнуть "причинять добро и наносить справедливость".

— Історія розгортається в Америці. Коли я писав, не був ніколи у Штатах. Міг про них зрозуміти тільки зі стрічок і наших штампів. Обігрую це в романі. Умисно надавав американцям рис українців. Бо коли читаєш про себе, ти не на 100 відсотків щирий. Сміятися з інших легше.

Джим Гаррісон — спочатку недолугий, може дратує, слабкий. Але стає сильнішим, зростає протягом твору. Чому зробили головним героєм людину, якою важко захоплюватися?

— Це працює. Дійові особи повинні змінюватися. Початковий образ списав з кримського друга. Він був саме такий — добрий, але тюхтій, якого жінка тримала в кулаку, прилюдно шпиняла. А потім через події я його розвивав. І наприкінці — це вже інша людина.

Задумав роман ще до в'язниці. Уявляв, як американці приносять на Близький Схід свою демократію на багнетах. Тому дія відбувається в США. Але цього разу прилітають інопланетяни і вже американців змушують жити за своїми правилами. Початкова ідея була показати, що відбувається з людьми, які вказували іншим, як жити.

Під час написання наклалася друга тема — окупація Криму російськими військами. Я це бачив на власні очі і хотів передати. Третій шар твору — це Революція гідності. Вона змінила багатьох, зокрема й мене. Як і війна на Донбасі. Люди не знали, на що здатні — на яку хоробрість і подвиги. Такі, як мій герой, не мають шансу змінитися без стресової ситуації. Якщо не пройдуть випробування, яке може вартувати життя. Як Майдан чи війна.

Ми всі маємо пройти такий жорстокий досвід, щоб змінитися?

— Це такий поштовх. В одних він у гарну сторону похитнеться, в інших — у погану. Хтось зариється, когось зламає. А хтось почне змінювати себе та країну.

Я люблю своїх героїв. Описую їх відверто. Хтось вважає це різким, але я чесний. Бо із собою жорсткіший, ніж із будь-ким. Звик себе штовхати, сам собі вказувати на недоліки й виправляти їх. Коли скажеш: я такий класний і мене нічого розвивати — це твоя смерть як особистості.

Джим Гаррісон зміг себе знайти. А інші — ні, пристосувалися до ситуації. Це і є проблема нашої країни. І в Криму, і після Майдану — більшість людей не змінюються й не готові розвивати Україну.

Чому вирішили зробити переклад роману українською?

— Бо треба розвивати мову. Але не готовий написати нею наступну книжку, бо моя українська не така гарна і глибока, як російська. Але я в цьому напрямку розвиваюся.

Наприкінці презентації Сенцов обрав найкраще запитання від глядачів — "Якими якостями має володіти людина, щоб стати вашим другом?" Підписав подарунковий примірник для переможця.

Роман "Другу також варто придбати" вийшов у львівському "Видавництві Старого Лева". Коштує 180 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість українців не готові змінювати себе та країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути