пʼятниця, 05 лютого 2016 00:10

"Бетховен написав у зошиті 20 варіантів п'ятої симфонії"

"Бетховен написав у зошиті 20 варіантів п'ятої симфонії"
Фото: guitarbloknot.ru

— Змагання молодих піаністів — це підтримка майбутніх зірок, а не вже визнаних, — каже композитор 77-річний Мирослав Скорик. У Національній опері говоримо з ним про молодіжний конкурс фортепіанної музики, названий його ім'ям. — Виконуватимуть мої твори для фортепіано. Для композитора не важливо, хто грає і навіть як. Найважливіше — що музика звучить.

Як триває підготовка до конкурсу?

— Відібрано 25 конкурсантів. Це непогано для першого разу. Тим більше що моя музика не така ­проста. Але молодь зараз дуже просунута. Їй ця музика під силу. Хвилююся, щоб конкурс відбувся. Є фінансові проблеми.

Чи достатня фінансова підтримка конкурсу?

— Ми надіємось, що буде. Але це все-таки великі кошти. Шукаємо спонсорів.

Торік, наприклад, не вдалося провести конкурс фортепіанної музики пам'яті Володимира Горовиця. ­Держава не дала грошей — їх забракло через витрати на війну.

Музиканти з яких країн складають найбільшу конкуренцію українцям?

— Японці й китайці дуже пра­цьовиті. Часом технічно кращі за нас. Однак їм бракує якихось мистецьких якостей — виразу, емоцій. Надто механічні. Так було досить довго. На конкурсах грали досконало, а душі не було. Але тепер вони прогресують, бо запросили наших викладачів.

Вашу музику виконують незмінною, чи у варіаціях, переробках?

— Піаністичний конкурс — академічний. Треба грати так, як написав композитор. І по цьому судять. Взагалі я допускаю відхилення у стилі виконання, якщо вони продиктовані оригінальним підходом. Шопена можна виконати так, що буде враження, ніби чуєте його вперше.

У вас не було думки присвятити якийсь твір боротьбі України в нинішній війні?

— Події свіжі. Написати швидко про них неможливо. Мають улежатися. Часом приходить натхнення, але частіше треба довго працювати. Бетховен записав у зошиті 20 варіантів п'ятої симфонії, поки не знайшов нарешті остаточного.

За перше місце дадуть три тисячі доларів

I Всеукраїнський конкурс фортепіанної музики Мирослава Скорика відбудеться в Києві 17–20 лютого. У ньому візьмуть участь піаністи віком від 13 до 17 років та від 18 до 23. Переможці ­зможуть відвідати майстер-класи відомих музикантів, виступати на концертних майданчиках України.

Змагання відбуватиметься у два тури. Перший — сольні виступи. До другого допускатимуть по чотири конкурсанти з кожної вікової категорії.

Засновник конкурсу — "Благодійний фонд Анни Томасишин". Співорганізатори — Національна музична академія України та Національна спілка композиторів. Конкурс відбудеться під патронатом Марини Порошенко.

Перша премія становить $3 тис., друга — $1,5 тис., третя — $1 тис.

Зараз ви читаєте новину «"Бетховен написав у зошиті 20 варіантів п'ятої симфонії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути