понеділок, 11 січня 2010 17:20

"Аватар" радять подивитися кожному

Збори від прокату фільму американського режисера 55-річного Джеймса Кемерона "Аватар" сягли $1,34 млрд. За 17 днів прокату в США картина заробила $429 млн.

У фільмі йдеться про ветерана війни Джейка. Його посилають на планету Пандора, яку населяє раса На Ві. Місія головного героя — знищити її. Але аборигенка Нейтрі рятує йому життя. Джейка приймають до клану На Ві.

Стрічку показують у звичайному та 3D-форматах. Кажуть, успіх пов"язаний із тим, що вартість квитків на тривимірні сеанси у кілька разів вища. Проте критики пророкують їй не менш як вісім номінацій на головну кінопремію "Оскар". За версією Сі-Ен-Ен, стрічка не потрапила до десятки найкращих торік.

Директор відділу прокату кінокомпанії "XX Століття Фокс" Берт Лівінґстон порівнює успіх "Аватара" з потягом, який не можна зупинити.

— Переконаний, цю стрічку треба подивитися кожному бодай раз, — каже він. — Про цей фільм чули навіть ті, хто ніколи не ходить у кіно. "Аватар" — п"ятий за касовим успіхом за всю історію Голлівуда.

Стрічка Кемерона "Титанік" зібрала $1,8 млрд, "Володар кілець: Повернення короля" — $1,13 млрд, "Пірати Карибського моря: Скриня мерця" — $1,06 млрд, "Темний лицар" — трохи більш як $1 млрд.



Стругацький звинуватив Кемерона у крадіжці


— Американці позичили нашу ідею, — каже Борис Стругацький, 76-річний російський письменник-фантаст. — У 1960-х ми з братом Аркадієм написали цикл романів "Світ півдня". Події відбуваються на планеті Пандора. Мені неприємно, що американці так підло з нами вчинили. Але судитися з ними не буду.

Джеймс Кемерон написав сценарій "Аватара" 1995-го. Казав, на нього вплинули фантастичні книжки, які читав у дитинстві. Жителі Пандори в американського режисера нагадують кицьок, у Стругацьких вони схожі на собак. У фільмі на планеті оселяється морський піхотинець Джейк Саллі, у романі Стругацьких — біолог Михайло Сидоров.

Стрічку "Аватар" Стругацький не бачив. Про неї йому розповіли друзі.

— На фільм, швидше за все, не піду, — говорить письменник. — Хоч й цікаво, як Голлівуд переінакшив нашу з братом ідею.

Зараз ви читаєте новину «"Аватар" радять подивитися кожному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути