середа, 17 вересня 2008 18:44

Андруховичу забракло грошей на Донецьк і Харків

  Поет Юрій Андрухович на Форумі видавців у Львові підписує свої книги читачам
Поет Юрій Андрухович на Форумі видавців у Львові підписує свої книги читачам

13 вересня 48-річний письменник Юрій Андрухович і вроцлавський гурт "Карбідо" презентували у Львові україномовну версію альбому "Самогон". До нього увійшло вісім віршів під музику польського гурту та старовинна козацька пісня "Зелена ліщинонька". Вперше збірку видали два роки тому в Польщі.

— 2006-го я не планував україномовну версію. То була не моя ініціатива створювати альбом, — розповідає Андрухович. — Не думав, що це виллється в поїздки, концерти. 2005 року польський видавець Артур Буршта запросив на літературний фестиваль у Вроцлаві. Почув диск "Андрухоїд" і запропонував виступити з незнайомим мені гуртом "Карбідо". Після концерту ми ще трохи посиділи і напівжартома вирішили записати альбом. Буршта вхопився за ідею. Домовився про тиждень у музичній студії, оплатив усі видатки і запросив мене до Вроцлава.

Записи в студії нелегко давалися письменникові.

— "Карбідо" хотіли, щоб усе було бездоганно. До нас доєднався ще один учасник, Міхаіл Літвінєц. Відповідав за екзотичні інструменти: калімбу, лук індіанців Амазонії, російську жалейку. Інкрустував кожну композицію, додавав колориту. По п"ять-шість разів переписували вокал. Все було вивірено до мікрона. Я навіть мав стояти у точно визначеному хлопцями місці.

Зала набилася повна. Молодь сидить на сходах і в проходах між рядами. Квитки коштують 20 грн.

— Я вже вдруге на презентації "Самогону", — сміється 22-річний Микола.Учора відвідав її в рідному Ужгороді. Там зал був наполовину заповнений. Біля мене сіло двоє бабусь, які потрапили на виступ випадково. Про Андруховича раніше не чули. Втекли одразу, коли почули скажену музику "Карбідо".

Цікавіше слухати його вірші польською

На сцену виходять двоє чоловіків у білих комбінезонах і чорних окулярах, сідають за апаратуру.

— Нічого собі, як Андрухович вирядився, — сміється якась дівчина. — Тю, так то не він був, — розчаровано додає за хвилину, коли на сцену виходить письменник. Одягнений у сині джинси та футболку з надписом "Курва, радіо, телебачення, курва, преса". Це цитата з його вірша.

— Самогон вибухонебезпечний, тому просимо вас не палити та вимкнути мобільні, — каже письменник.

Виконують старі пісні з альбому разом із кількома композиціями, які увійдуть до наступного диска "Цинамон". Серед них трилогія зі збірки "Індія" і танго з "Екзотичних тварин та рослин".

— Цікавіше слухати його вірші польською. Українською читала їх безліч разів, майже усі знаю напам"ять. "Мертвий півень" виконує їх ефектніше, — говорить 20-річна Ксенія.Найбільше чекала "Зеленої ліщиноньки". Пісня дуже гарна. Правда, Андрухович не співак і геть її не витягує.

— Маємо виступи ще в Києві, Дніпропетровську й Тернополі. Хотів відвідати Донецьк і Харків, — розповідає письменник після концерту. — Але забракло грошей. Як кажуть, "овес нынче дорог". На концерти їздимо невеличким приватним бусиком "Карбідо". Туди поміщаються музиканти, частина апаратури та барабани Павела Чепулковського. Я сідаю поряд із водієм.

Зараз ви читаєте новину «Андруховичу забракло грошей на Донецьк і Харків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути