Ексклюзиви
понеділок, 07 липня 2008 17:21

Андрія Єрофеєва хочуть посадити за "Запретное искусство"

У п"ятницю московська Третьяковська галерея звільнила мистецтвознавця 52-річного Андрія Єрофеєва без пояснення причин. Він керував відділом новітніх течій.

— Третьяковка виперла Єрофеєва, щоб не мати проблем із російським міністерством культури, — розповідає "ГПУ" український мистецтвознавець Олександр Соловйов. — Єрофеєв — один із кращих кураторів сучасного мистецтва. На перше московське бієнале зібрав усі творчі групи, які існували в Росії з кінця 1960-х. А для другого — картини на політичну тематику з 1970-х. На них були карикатури на Путіна, міліціонери, що цілуються. Коли ці картини Андрій віз на виставку до Парижа, їх не пропустили через митницю.

7 березня 2006 року Єрофеєв відкрив у московському Центрі імені Сахарова виставку "Запретное искусство". На ній він виставив роботи, які відмовилися показувати московські галереї. Вхід дітям до 16 років заборонили. Картини відгородили від глядача картонною стіною із фанери від стелі до підлоги. Роздивитися полотна можна було через дірки у стіні розміром із 5 коп. Більшість картин належали до колекцій Третьяковської галереї й були створені ще за радянських часів. На виставку прийшли православні священики. Їм не сподобалася картина Федорова-Рошаля "Даєш країні вугілля". Христос, виконаний в іконописній стилістиці, тримає книгу з написом "Даєш країні вугілля". Це полотно було на виставці у нью-йоркському музеї Гуггенхайма, яку відкривав Володимир Путін. Ще на одному полотні був зображений Ісус Христос із орденом Червоного прапора замість голови.

Православна організація "Народний собор" подала на Андрія Єрофеєва скаргу до прокуратури. А та порушила кримінальну справу за розпалювання ворожнечі, приниження людської гідності — із використанням службового становища. У карній справі — 15 томів. Єрофеєв може отримати п"ять років в"язниці.

22 травня його викликали до таганської прокуратури на допит. Мистецтвознавця відпустили на підписку про невиїзд. На російському інтернет-порталі www.gif.ru збирають підписи на захист Єрофеєва. Нині їх майже 700.

— Церква в Росії постійно з кимось позивається, зокрема і з митцями, — зауважує Олександр Соловйов. — У неї дивний статус. Її заборонено критикувати. Вона ще не інквізиційна, але впливова. Та сучасне мистецтво — це входження на чужу територію. Так в усьому світі. У демократичних країнах на це нормальна реакція. Не хочеш ти це дивитися — не йди на виставку.

Нині Андрій Єрофеєв безробітний.

Зараз ви читаєте новину «Андрія Єрофеєва хочуть посадити за "Запретное искусство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути