середа, 12 березня 2008 16:09

Андрій Кокотюха написав біографію Юлії Тимошенко для росіян

Андрій Кокотюха написав біографію Юлії Тимошенко для росіян

Минулого тижня презентували другу книжку 37-річного письменника Андрія Кокотюхи про прем"єрку Юлію Тимошенко "Юля. Второе дыхание". В ній розповідається біографія Тимошенко від дитинства до другого призначення прем"єр-міністром у грудні 2007-го. Книжка вийшла російською мовою у харківському видавництві "Фоліо". Торік там уже видавали біографію прем"єрки українською. Вона розійшлася накладом 7 тис. примірників.

— Ми навмисне видали книжку російською, бо хочемо, щоб її почитали й росіяни, — розповідає директор "Фоліо" Олександр Красовицький, 39 років. — Два тижні тому в одну московську книгарню віддали 500 примірників. Їх уже розкупили. Нині маємо замовлення й від інших книжкових магазинів Росії.

Книжка написана на основі статей про Юлію Тимошенко, інтерв"ю з нею, інших документальних джерел.

— Для мене ця робота не була творчістю. Це — виробництво: просто якісно оброблена та систематизована інформація. Там нема моїх коментарів, схвалень чи критики Тимошенко. Хоч я не втримався від деяких художніх прийомів. Приміром, щоб витримати інтригу, вживав іноді "підвіси" на кшталт "А про це ви дізнаєтеся через три сторінки". Коли писав книжку про Луценка, то він сам надиктовував на диктофон цілі розділи, потім перевіряв, чи в тексті всі прізвища написані правильно. А Тимошенко ніякого безпосереднього стосунку до книжки не має. Ми навіть не знайомі.

Коли писав про Луценка, то він сам надиктовував цілі розділи

"Юля. Второе дыхание" видали у серії "Історичне досьє", в якій раніше виходили книжки про гетьманів Павла Скоропадського, Івана Мазепу, Папу Івана Павла ІІ, Леоніда Кучму, Юрія Луценка та Віктора Ющенка.

— Книжка не є політичним замовленням, — каже Олександр Красовицький. — Це комерційний проект, виданий коштом видавництва. Такої літератури в Україні тривалий час не було, тому зараз на неї є попит. Тема політики лишатиметься актуальною довго, бо конфлікт в українській владі триватиме ще багато років.

Андрій Кокотюха політикою геть не цікавиться.

— Я не слідкую за тим, що відбувається в політиці, не маю політичних уподобань, — переконує він. — Але моя інтуїція підказує, що ні про кого з Партії регіонів книжку писати не слід. Хіба що про Нестора Шуфрича. Бо це комерційний персонаж. Я б написав про Шуфрича, якби він особисто про це попросив, оплатив усі витрати і сам викупив увесь тираж.

На презентацію книжки прийшов 65-річний "бютівець" Володимир Яворівський.

— Кокотюха цікаво розказав про початок бізнесу Тимошенко, її арешт, співпрацю з Лазаренком, якого вона фактично не зрадила, історію стосунків з Віктором Ющенком, — ділиться нардеп. — Він показав усе так, як було. Не прикрашаючи і не прибріхуючи. Це портрет Тимошенко на тлі бездарної української політики.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Кокотюха написав біографію Юлії Тимошенко для росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути