Ексклюзиви
понеділок, 16 серпня 2010 22:32

Андрій Кокотюха замінив у книжці цапа на страуса

Книжка "Таємниця козацького скарбу" письменника 39-річного Андрія Кокотюхи вийшла у столичному видавництві "А-ба-ба-га-ла-ма-га".

— Це пригодницький роман, в якому підлітки шукають захований предками скарб, — розказує автор у столичному парку ім. Шевченка. — Ідею взяв із "Острова скарбів", пригод Тома Сойєра і книги Нестайка "Тореадори з Васюківки". Тільки дурні письменники думають, що вигадали щось нове.

Написав роман 1982-го в загальному зошиті в клітинку. 2007-го запропонував видавцеві Івану Малковичу. Той друкувати відмовився.

— Я писав дитячу книжку як для дорослих. Довелося сісти і все переписати. Малкович просив поміняти дійову особу — цапа. Сказав, що цап уже є в Нестайка. Домовилися, що це буде страус, бо в Україні їх зараз багато, страусові ферми є в різних областях.

Спершу книга мала назву "Таємниця козацької могили".

— Але наш народ забобонний. Смерть, могила, труп, привид — у світі на це ведуться, а у нас бояться. Я замінив могилу на скарб. Персонажами зробив двох хлопчиків. Коли перечитав, подумав: "Чого це я про гоміків написав?". Додав дівчинку та її друга страуса.

Тільки дурні письменники думають, що вигадали щось нове

Каже, родзинкою книжки є вірш-загадка, який знаходять герої. У ньому зашифрований ключ до скарбу. Вірш стилізований під поезію XVIII ст. Андрій Кокотюха не пише поезій, тому вірш на його прохання склав письменник Сергій Жадан. Раніше він редагував тюремну поезію в збірці Кокотюхи "Повзе змія".

— Андрій чотири рази переписував роман, — каже видавець Іван Малкович, 49 років. — Результатом я задоволений. Це легке читання, яке затягує. Ілюстрації створив Анатолій Василенко. Він класик графіки, шаржу і карикатури, один із найкращих українських майстрів.

У книгарні "Є" на Повітрофлотському проспекті в Києві "Таємниця козацького скарбу" стоїть у відділі дитячої літератури й на полиці стенду з новинками.

— Надійшла місяць тому. Більше беруть дорослі, мабуть, для своїх дітей. Сама почала читати, — розповідає продавець-консультант Наталя, 22 роки.

Книга вийшла у твердій палітурці, має 224 сторінки. Ілюстрації — чорно-білі. У крамниці коштує 31,03 грн.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Кокотюха замінив у книжці цапа на страуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути