Ексклюзиви
четвер, 17 лютого 2022 07:35

Аліна Паш представлятиме Україну на Євробаченні

Автор: УНІАН
  Співачку із Закарпаття Аліну Паш (на фото) обрали представницею України на Євробаченні. Фінал націо­нального відбору проходив у столичному Центрі культури та мистецтв Національного авіаційного університету. Друге місце за результатами голосування журі та глядачів посів гурт ”Калуш” з Івано-Франківщини та Києва
Співачку із Закарпаття Аліну Паш (на фото) обрали представницею України на Євробаченні. Фінал націо­нального відбору проходив у столичному Центрі культури та мистецтв Національного авіаційного університету. Друге місце за результатами голосування журі та глядачів посів гурт ”Калуш” з Івано-Франківщини та Києва

Переможницею національного відбору на пісенний конкурс Євробачення-2022 стала співачка Аліна Паш, 28 років. Судді віддали їй найбільшу кількість балів — вісім, а глядачі — сім. Має представляти Україну в італійському Турині.

Аліна Паш виконала українською та англійською мовами пісню "Тіні забутих предків". Присвячена народній міфології та українським героям. Головний зміст передає рядок: "Пам'ятайте своїх предків, але пишіть власну історію".

Аліна Паш народилася в селищі Буштино Тячівського району Закарпатської області. Професійно співає з підліткового віку.

Закінчила Київську академію естрадного та циркового мистецтв. У піснях об'єднує поп, хіп-хоп та етномотиви. 2015-го посіла третє місце у шоу "Х-Фактор". 2019-го виступила на параді на честь Дня Незалежності, читаючи реп під час виконання гімну. 45 хв. виступу виконавиці коштують 120 тис. грн. Є у базі сайту "Миротворець".

Організатор відбору — Суспільний мовник не підписуватиме договір про участь у Євробаченні з Аліною Паш до перевірки документів про її в'їзд до окупованого Криму в серпні 2015-го. Мають сумніви стосовно достовірності наданих командою артистки паперів про перетин меж півострова через Україну. Із заявою про підробку довідки до Суспільного звернувся блогер та активіст Сергій Стерненко. За його словами, співачка відвідувала окупований Крим через територію Росії.

Артистка наполягає, що не порушувала державний кордон України та не літала з Москви до Криму. А їздила автобусом через контрольний пункт Чаплинка в Херсонській області. Виступала на весіллі українки. Підкреслила, що не давала концертів у Росії.

— У людей не має бути враження, що я сепаратистка, — каже Аліна Паш. — Говорю і співаю українською, творю культуру і традиції, і буду це робити. Тоді як половина країни послуговується російською. Моя пісня — про Україну та за Україну. Про те, що сила предків із нами, і ми вистоїмо, бо наше коріння глибоке й міцне. Мені не змінити минуле, але хочу вплинути на майбутнє. Сказати про те, що ми століттями є муром і вартовими Європи. Однією рукою сіємо, будуємо й ростимо покоління, а другою — боронимо. І хтось сильно не хоче, аби такий патріотичний твір лунав на весь світ. Комусь вигідно створювати провокації та сварити нас всередині країни в момент, коли всім українцям варто бути разом. Нам потрібно єднатися, а не шукати в мені злу відьму.

— Цей скандал — такий самий, що й із Марув 2019-го, — говорить продюсер і телеведучий Ігор Кондратюк, 59 років. — Організатори обіцяли, що такого більше не буде. Не знаю, як допустили Аліну Паш. Адже в неї був зашквар — протизаконний перетин кордону. Це не робить їй честі, як і будь-якому українцю. Але вона така не єдина. Держава-агресор продовжує торгувати з Україною. Не можна сказати, що винні в цьому артисти. Громадяни не мають права на певні контакти з агресорами, але й наша держава жує соплі в питанні взаємодії з РФ. Із 2014 року не прийняли жодних зрозумілих правил. Тому кожне болото — телеканали, концертні майданчики — самі вирішують, можна пускати людину чи ні. Одні й ті самі граблі. Ми або боремося, або робимо вигляд. Культура — це один із фронтів. Той, хто цього не розуміє, має купити собі мізків.

Водночас виступ Паш був найпотужніший. Комусь здався трохи спекулятивним. Але в мене навіть через комп'ютер пішли мурашки. Мабуть, єдиний, який може вразити на концерті в Турині. Аліна — талановита артистка. Трошки не від світу цього, що для мене пояснює її зашквари. Взагалі, розум артистів — не найкраща їхня чеснота.

"Аліна Паш презентувала максимально драматичну баладу, в якій спробувала поєднати одвічну тугу українського народу з хіп-хопом про повагу до предків, — пише музичний критик 29-річний Олексій Бондаренко.

— Виступи наживо — сильна сторона співачки. Вміє захопити собою зал і вразити енергією, яку випліскує на людей.

Якщо дивитися з перспективи єврофанів, Паш може гідно представити Україну й зайняти місце у першій п'ятірці. Має потужний двомовний номер і прекрасно почувається на великій сцені.

Але в Україні Євробачення набрало неймовірних обертів і символізму. Кожен виконавець, якого відбирає країна, сприймається не просто як музикант, а як символ — посланець. Постало питання — наскільки аде­кватно відправляти на міжнародний конкурс у стадії максимальної ескалації військової напруги між Україною та Росією артистку, в позиції якої аудиторія не впевнена. Аліна прямо пише, що Крим — це Україна, а Росія — агресор. Але її дії в останні роки розходяться з тим, що варто було б вважати патріотичною позицією для української артистки. 2015-го виступала в Ялті на весіллі друзів. 2017-го сфотографувалася на Красній площі в Москві. А 2021-го записала пісню в альбомі з російськими виконавцями.

Якщо основна задача — гідний виступ на конкурсі, Паш із цим впорається. Якщо ж головне — саме персоналія артиста, який представлятиме Україну, є сенс зробити правила відбору жорсткішими й виключити будь-яку попередню співпрацю з росіянами".

Якщо підтвердиться, що Аліна Паш відвідувала Крим із території Росії, Україну на Євробаченні представить реп-гурт "Калуш". Він посів друге місце з треком "Стефанія".

Півфінали 66-го Євробачення пройдуть 10 та 12 травня, фінал — 14 травня. Україна посідає друге місце в рейтингу букмекерів після італійського дуету Махмуда і Бланко.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Аліна Паш представлятиме Україну на Євробаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути