вівторок, 11 вересня 2012 05:15

Актор сидів і курив. Сказав єдину фразу: "Я не знаю"

Нагородою "Золотий лев" відзначили у Венеції південнокорейського режисера Кім Кі Дука. Головний приз Венеційського кінофестивалю він отримав за фільм "П'єта". Захід влаштували в 69-й раз, він тривав 11 днів на італійському острові Лідо. Закінчився 8 вересня. Його вважають одним із найпрестижніших у світі.

— На Венеційському кінофестивалі були кілометрові черги. На фільм Кім Кі Дука потрапив лише з третього разу, — розповідає київський кінокритик Андрій Алфьоров, 35 років. Він веде програму про кіно у "Сніданку з 1+1" та керує власним кіноклубом. Фестиваль відвідав утретє. — Фільм "П'єта" жорстокий. У великому місті хлопець, схожий на Цоя, вибиває у дрібних крамарів гроші. А боржників карає тортурами. Для цього використовує станки, ланцюги, ножі. На екрані детально не показано, що відбувається із людьми. Але від криків жертв і тріску кісток глядачі навколо мене закривали вуха. Потім герой зустрічає жінку, яка називає себе його матір'ю. Назва фільму "П'єта" — означає образ Богоматері, яка плаче над тілом сина.

Картина "Майстер" американця Пола Томаса Андерсона отримала призи за найкращу режисуру та виконавців чоловічої ролі.

— З акторів особливо сподобався Хоакін Фенікс. Він відомий за фільмом "Гладіатор", де грав імператора. Тут зображає моряка, життя якого пішло шкереберть. Він є одним із найкращих сучасних американських акторів. Хоакін Фенікс після зйомок фільму не вийшов з образу. На прес-конференції від нього неможливо було відвести очей. Хоча актор тільки сидів і курив, по-художньому випускаючи дим у стелю. Виходив із зали, потім повертався. За весь час сказав єдину фразу "Я не знаю".

Як вам фільм, в якому зіграла українка Ольга Куриленко?

— Стрічка американця Терренса Маліка "До дива" сильна. Хоча його критикували. Багато глядачів вийшли із кінозали під час перегляду. У фільмі головні герої, яких зіграли Ольга Куриленко і Бен Аффлек, зустрічаються в Парижі. Вони закохуються. Так само режисер у середині 1980-х познайомився в Парижі зі своєю майбутньою дружиною. Перевіз її до Америки. Їх шлюб тривав майже 20 років. У фільмі пара розходиться менше, ніж за рік. Більшу частину фільму Куриленко шепче якісь слова французькою. Іноді говорить російською з легким акцентом, співає колискову. Історія не має діалогів як таких. Дія відбувається поза кадром. Не думаю, що Куриленко видатна актриса сучасності. Але Терренс надто сильний режисер. Навіть холодильник гарно гратиме в його фільмі.

Яка атмосфера панувала на фестивалі?

— Директор фестивалю скоротив кількість конкурсних фільмів. Але все одно люди годинами стояли в чергах. У Венеції спалахнув релігійний скандал через фільм Ульріха Зайдля "Рай: Віра". Кіно про релігійний фанатизм, часто не пов'язаний із вірою в Бога. Режисер жартує над ритуалами і християнськими символами, зокрема, розп'яттям. У Венеції ревні католики влаштували мітинг проти стрічки і подали до суду на Зайдля. А йому дістався спеціальний приз журі. 1998-го тут протестували проти фільму Мартіна Скорсезе "Остання спокуса Христа". Цьогоріч було багато фільмів про стосунки і на тему релігії.

Що Україні варто перейняти із Венеційського кінофестивалю?

— Одеський кінофестиваль непогано себе проявляє. Майже все на ньому працює, як швейцарський годинник. Фестивалі в Каннах, Венеції чи Берліні мають величезну історією та авторитет. Україна може скільки завгодно вступати із ними в перегони, але ніколи не зможе конкурувати. Крім того, через українських політиків за кордоном до нас ставляться, як до Зімбабве. Поки що варто спостерігати і переймати чужий досвід.

80

років виповнилося Венеційському кінофестивалю. 1932-го його заснували з ініціативи фашистського диктатора Італії Беніто Муссоліні.

21

фільм із 52 головної програми Венеційського фестивалю зняли режисери-жінки.

 

Зараз ви читаєте новину «Актор сидів і курив. Сказав єдину фразу: "Я не знаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути