Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2019 06:30

"Якщо повернуся додому живим, то обов'язково поїду подивитися на море"

Публікуємо твір "Позивний "Безвіз" фіналіста конкурсу "Новела по-українськи" Володимира Пояснюка, 35 років. Отримала найбільше схвальних відгуків серед редакційного журі "Газети по-українськи"

"Позивний "Безвіз"

Є люди, які їздять в Африку, щоб узнати, що таке гнітюча спека. Їздять в Арктику, щоб узнати, що таке люта холоднеча. Їздять на якісь там Гімалаї, чи Анди, чи взагалі Кордільєри, щоб узнати, що таке гори і які вони небезпечні. Я колись теж планував об'їздити світ, щоб побачити все це — але вийшло так, що побачив і відчув, не покидаючи нашої країни.

Бо все це є на Донбасі.

Навіщо тобі спека в Африці, коли ти, вдягнений в задушливий бронежилет, їдеш у липні у закупореному десантному відсіку БМП? Навіщо тобі холод Арктики, коли потрібно пролежати жовтневу ніч "на глазах" — себто спостережному пункті — у викопаній тобою ямці глибиною сантиметрів 30, а під тебе підкладений лише твій власний бронежилет, і поворухнутись можна хіба що ціною власного життя? Навіщо тобі далекі гори і їхня примарна небезпека, якщо на сусідньому териконі в межах прицільної дальності обладнаний ворожий опорний пункт?

Єдине, чого мені гостро не вистачало на Донбасі — море. І я загадав собі: якщо повернуся додому живим, то обов'язково поїду подивитися на нього. На блакить приязних хвиль, на білосніжні вітрила яхт, на обличчя, що засмагли не на чергуваннях на постах, а на південному сонці, на руки, які огрубіли не від риття капонірів для бойових машин, а від солоного вітру.

Війна дозволила мені повернутися додому. Але не відпустила.

* * *

— І як тобі на гражданці?

— Краще, ніж на "нулі".

Ми з ротним знали, що колись така розмова в нас трапиться, і почнеться вона саме так. Тож це був ніби ритуал. Тому після свого питання і моєї відповіді він задоволено зареготав і міцно стиснув мене у обіймах.

— Ми таки зробили це, га?! Зустрілися не на війні — і зробили! — ротний сів і похитав головою. — Приємно відчувати, що хоч якісь мрії можуть здійснитися.

— Так, Міхаличу. І щоб це відчуття мало ще більше підстав для існування, я вже зробив собі біометрику та їду на море, — сказав я, щасливо усміхаючись. — Щоправда, поки не вирішив, на яке саме.

— Тю, чим тобі Азовське не підходить? Ти бачив, які там бички клюють?

— Що мені ваші бички, я іх у столовці з'їв з томатом стільки, що більше дивитись на них не зможу, — відповів я, і ротний знову зареготав.

— Це точно, — сказав він і раптом посерйознішав, пильно дивлячись мені в очі. — На море, кажеш? І біометрика є?

— Є, — кивнув я. Його погляд мені не подобався. Останнього разу він дивився на мене подібним чином півтора року тому, коли від мого перебування у "секреті" багато в чому залежав успіх розвідувальної операції. Я думав, що ніхто й ніколи на мене так більше не дивитиметься.

— Слухай, — ротний крутив у пальцях чашку, не відводячи від мене очей. — А як щодо Неаполя?

— Що — щодо Неаполя? — не зрозумів я.

— Ну, тобі ж все одно, на яке море їхати, так? Там теж, здається, якась вода є, — він покрутив у повітрі долонею. — Середземне море, чи не Середземне… Коротше кажучи, порт!

— То й що, що порт? — я все ще не міг збагнути, чого йому від мене треба, але холодні пальці недоброго передчуття вже проникли під футболку і здавили під ребрами.

— Слухай, ну ти коли в мене служив, то був кмітливіший, — знову розсміявсь ротний, але погляд його залишався таким, що мене аж пересмикнуло. — Добре, слухай сюди. Я тобі більше не командир, тому наказати не можу. Але попрошу: з'їздь у Неаполь, добре?..

* * *

Звісно, я поїхав до Неаполя. По-перше, це було потрібно моїм бойовим побратимам, а по-друге, мені справді було все одно, куди їхати. Аби там було море. "Ех, Міхаличу, — подумки звернувся я до ротного. — Географію тобі ще вчить і вчить, бо Неаполь не на Середземному морі, а на Тірренському".

Я стояв на березі цього проклятущого Тірренського моря, і хоча навкруги було все те, про що я марив безсонними ночами у нашому бліндажі — і ласкаві хвилі, і приємний солоний вітер, і білосніжні кораблі на рейді — все це було якесь неприродне й нецікаве, якесь іграшкове, несправжнє. Чим довше я стояв, тим більше переконувався, що ми живемо власними мріями, і тільки вони дають нам стимул до існування. Цікаво, що було б із Сизифом, якби він таки докотив свій камінь до верхів'я гори? Мабуть, відпочив би трохи, потім походив би туди-сюди знічев'я — "ну шо ти сОваєшся?!", казав наш механік-водій Юра — плюнув би зі злості та й скотив каменюку назад, щоб потім знов, страждаючи, тягти вгору.

Я теж плюнув і пішов собі геть.

* * *

Адреса, яку мені дав ротний, знаходилася майже у самісінькому серці Неаполя. Пам'ятаючи про те, що це місце є одним з найнебезпечніших в Італії у сенсі крадіжок, я перевернув свій рюкзак так, щоб він був у мене на грудях, та й пішов шукати Джорджо Маркетті. Хто це — не мав жодного поняття. Знав лише, що треба знайти тратторію з пишною назвою "Маестро" і сказати, що я від Міхалича — а Джорджо все зробить сам.

Небо Неаполя було майже таким самим синім і безхмарним, як у серпні під Докучаєвськом. Я йшов площею Муніципалітету, крутячи головою і видивляючись туристичні красоти міста, і так цим захопився, що ледве не збив з ніг жінку з дівчинкою, років шести.

— Шо, нормальна хадіть нє можем? — кинула вона мені й, не чекаючи на відповідь, нахилилася над дитиною.

Слова, які належить промовляти в подібній ситуації, вже були готові зірватися з моїх вуст. В голові миттю промайнув епізод, коли наш снайпер Вітя відійшов на хвилинку в кущі за потребою, а сапер Коля у доступній формі розповів йому, без чого Вітя може залишитись, якщо зробить необережний крок. Але то було в іншому житті та в іншій країні, тож я спершу пожував губами, перемелюючи ненароджені матюки, а потім сказав:

— Соррі.

— "Соррі, соррі", — пробурмотіла вона під ніс. — Понаєдут турісти, проходу от ніх нєт…

"Що ж це за подорож, — думав я, прискоривши крок. — Суцільні розчарування. Зараз ще із цим Маркетті, чи як його там, якийсь негаразд вийде, шляк би трафив і його, і цю туристку, і мого ротного… Краще б дійсно на Азовське море поїхав".

Дочекавшись призначеного часу, я знайшов тратторію "Маестро" в затишному провулку. Двері підпирав якийсь чоловік. Виявилося, це й був той самий Джорджо, що нудьгував без клієнтів. Почувши слово "Міхалич", кивнув і запросив у підсобне приміщення. Зайшовши в комірчину, де було накурено не гірше, ніж у командира батальйону на нараді, я побачив ще одну людину — типового південно-­італійського мафіозі, яким їх зображає Голлівуд. "Оце з ним і доведеться мати справу", — промайнуло в голові.

— Давай швидко, — сказав він ламаною українською. — Гоні бабкі, отримуй товар і вали звідси.

Я зрозумів, що саме муляло мені весь цей час — аж від самої розмови з ротним. Мріючи поїхати якнайдалі від війни, я знову опинився на фронті. Війна мене не відпустила. Вона лише трохи збільшила довжину ланцюга, на якому я, мов пес, вимушений був сидіти й досі. Я знову був там, де не розмовляють довго й красиво, де треба робити справу швидко й ефективно. І найприкріше було те, що я не міг розірвати цей ланцюг.

Не відповідаючи нічого, я відкрив рюкзак і виклав гроші. Джорджо та "голлівудський мафіозо" швидко перерахували купюри, потім мафіозо підсунув до мене два пакунки, що весь цей час лежали на столі.

— Забирай і свабодєн, — сказав посміхаючись. — Не бійся, не обманєм. З Міхаличєм работаєм давно.

— А ще з ким працюєте? — спитав я, не витримавши.

Мафіозо неквапливо розкурив сигару.

— А хто бабкі принесе, — відповів він. — Хоть Хезболла, хоть ви. Нам все одно.

Порівнювати терористів з нами… Я відчув, як у грудях підіймається хвиля злості. Але вмить придушив її і лише пробурчав:

— Угу, кому війна, кому мать родна? Я бачив багато тих, хто казав цю фразу. Причому в основному бачив у приціл.

— Слухай, Рембо, — сказав італієць. — Чув таку фразу: на війні та у коханні всі засоби гарні? Йди звідси. А поки будеш іти — подумай, що ти робиш і для чого.

Розвернутися й піти було найоптимальнішим рішенням. Я вийшов надвір. Спершу хотілося когось ударити або навіть убити, але згодом я охолов і зрозумів, що мій опонент був правий. Звісно, є така річ, як мораль, але яка може бути мораль на війні? Війна — аморальна й безпринципна. І виходить, що мета справді частіше за все виправдовує засоби, аби лише ця мета була шляхетною.

Мета нашої країни — саме така.

* * *

Двері відчинилися, ледве не прибивши кішку Гірчицю, і у бліндаж зайшов ротний Міхалич із двома пакунками. Він обережно поклав їх на стіл.

У кутку двоє солдатів чистили зброю.

— Петров, твоя черга сьогодні "на глаза" в ніч йти? — спитав ротний.

— Так, командир, — озвався один.

— Минулого разу ворог підібрався майже впритул. Якщо б не "сигналки", було б нам лиха…

— Давно казали, Міхалич, що треба тепловізор купити, — сказав інший. — Тяжко без "тєплака".

Міхалич посміхнувся.

— Йди сюди, розумнику. І ти теж підгрібай, — сказав він іншому. — Пам'ятаєте Коваля, що ото нещодавно на дємбєль пішов? Тільки й робив, що про море своє торочив… Таки з'їздив він на море. Зловив нам золоту рибку.

Із цими словами він розкрив пакунки, з яких дістав два тепловізори.

— Слухайте бойове розпорядження, — підвищив голос ротний. — Із сьогоднішнього дня в нічні чергування виходити тільки з тепловізором. І не дай Бог хтось загубить ці іграшки. Нехай вважає, що він уже "на ямє" з аватарами… Вдень тєплаки заряджати. І інструкцію по експлуатації вивчити. Будете мені іспит здавати…

Ротний підійшов до ліжка й повалився на нього.

— Позивний Коваля був "Безвіз", — сказав він уже м'якішим тоном. — Сил не було, так набрид своїми розповідями про світ і подорожі. Ось тобі й безвіз…

Він ще якийсь час лежав, втупившись у стелю й усміхаючись, потім заплющив очі і миттєво заснув. Кішка Гірчиця лягла в нього в ногах. Її зовсім не бентежило потужне хропіння Міхалича, від якого на стіні погойдувалися дитячі малюнки й тріпотів побитий кулями синьо-жовтий прапор.

"Намагаюся не пропускати книжок про війну"

Володимир Пояснюк народився 16 січня 1983 року в місті Кам'янка-Дніпровська Запорізької області. Батько працював у типографії, згодом відповідальним секретарем у місцевій газеті "Новини дня". Мати була бібліотекаркою, підвищили до заві­дувачки відділу культури районної адміністрації.

1999-го вступив на спеціальність "міжнародна журналістика" Запорізького університету. З другого курсу був позаштатним кореспондентом журналу "Футбол". 2004 року переїхав до Києва, працював у спортивній газеті "Команда". Зараз є керівником відділу зарубіжного футболу сайту footboom.com.

– На війні не був, – каже Володимир Пояснюк. – Але не можу не слідкувати за подіями на Донбасі. Намагаюся не пропускати книжок про війну на сході України. Такої літератури виходить останнім часом багато. Читаю спогади й художні твори. Наприклад: "Піхота" Мартина Бреста, "Грязь" Сергія Сергійовича, "Іловайський щоденник" Романа Зіненка, "То АТО. Дневник добровольца" Дмитра Якорнова, "Кофе с привкусом пепла" Олексія Петрова. Знайомий із кількома ветеранами війни на Донбасі. В одного з них живе кішка Гірчиця, яку й описав у новелі "Позивний "Безвіз".

Неодружений.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо повернуся додому живим, то обов'язково поїду подивитися на море"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути