пʼятниця, 27 квітня 2012 05:45

Якісні книжки пахнуть

— "Художники не читають. Їм аби картинки були", — казав мій викладач із мистецтвознавства. У тому є трохи правди. Хороша книжка повинна бути з гарними ілюстраціями. Тим паче, дитяча, — каже художник із Полтави 36-річний Володимир Денисенко.

Зустрічає у власній двокімнатній квартирі. Подружжя перепланувало її в етно-стилі. У вітальні поставили імпровізовану піч. Навпроти — книжкова шафа від підлоги до стелі. На підлозі — гуцульський килим. По ньому повзає 8-місячний Іван, гризе гумові бігуді. Біля дитини ліг чорний лабрадор. Об нього треться чорний кіт.

— Боря, йди на своє місце, сісти через тебе ніде, — каже собаці 32-річна Світлана Денисенко. — Дитячі книжки почали збирати десь за три роки до народження сина. Купували по чотири-п'ять у рік. Перша книжка — "100 казок" видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Зараз стараємося купувати щомісяця. Назбирали вже близько сотні. Коли вибираю — нюхаю. Якісні пахнуть поліграфічними фарбами, хорошим папером. Китайські з бльостками боюся брати. На форумі прочитала, один письменник радив: вибираєте абетку, дивіться текст. В одній на літеру "н" було — непритомний носоріг спік пиріг. Як таке пояснити малій дитині? Івасю абетку читаємо з 2 місяців. На віршик "Падав сніг на поріг" — сміється.

Зараз стараюся читати тільки українською мовою. Російську будемо вводити з 2 років, щоб не балакав суржиком. Тоді почитаємо казки Корнія Чуковського. В українському перекладі мелодика зовсім не та. Вибираю книжки не тільки за ілюстраціями. Тексти також важливі. Подруга розповідала, купила "Козу-дерезу". Стали читати, таке враження — перегнали через автоперекладач на ґуґлі й кинули в друк. Точно не будемо захоплюватися діснеївськими казками. Це культура масового потрєблєнія, — додає Світлана. — Звісно, від цього нікуди не подінешся. Як попросить, будуть у нього тачки, трансформери, бакугани. Але після 6 років.

 

Опитування

Роман Шандра, 4 роки, Хмільник, Вінницька область:

— "Рукавичку" перечитую з мамою багато разів. Вона мені подобається. У садіку читаємо "Колобок", "Коза-дереза", "Ріпка", "Зайчикова хатка". Якось мені мама купила казку "Чортове борошно". Я її порвав. Там люди були з рогами.

Андрій Хмельов, 5 років, Черкаси:

— Люблю "Ріпку". Найкраща — мишка, бо вона витягнула ріпку. Я сам тільки вчуся читати. Приходжу із садіка, дивлюся трохи мультики, а потім читаю. Десь половину казки, бо ще деякі букви не вивчив. Якщо бачу якісь незнайомі букви, то беру іншу книжку.

 

Зараз ви читаєте новину «Якісні книжки пахнуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути