вівторок, 02 серпня 2011 07:00

Ада Роговцева зіграла вчительку музики

— Може, здати його на кольорові метали, — режисер 35-річний Тарас Ткаченко крутить у руках бронзову нагороду Одеського кінофестивалю "За найкращий український фільм". Це масивна бронзова чаша. Ткаченка відзначили за короткометражку "Собачий вальс". Вона обійшла стрічки Кіри Муратової, Олександра Міндадзе, Сергія Лозниці. Головну роль у картині зіграла Ада Роговцева.

— Я вже повертався з Одеси. Аж раптом на в'їзді в Київ подзвонив директор фестивалю Денис Іванов. Попросив повернутися. За день покрив 500 кілометрів одеської траси двічі. Думав, отримаю якусь нагороду від Спілки кінематографістів чи журналістів.

"Собачий вальс" знімали в Києві у грудні три дні.

— Перший день — у снігу, а на другий все розтануло. Треба було якось робити зиму. Продюсер послав людей по гіпс, щоб можна було кучугуру накидати. А друзі, режисери Денис Гамзинов і Оля Гібелінда поїхали машиною на Чернігівщину і нагребли повний багажник снігу.

Ада Роговцева та Микола Олійник грають у стрічці вчительку музики та двірника. Їх змушують виселитися із будинку під знесення. На  заощадження двірник купує вчительці рояль. У фіналі вони грають "Собачий вальс" у дві руки посеред двору.

— Їхні взаємини тримаються на тому, що жінка йому грає вальси Шопена. У них такий роман без слів. Дід, щоб забезпечити своє існування, краде псів і потім повертає їх за винагороду. Тримає в квартирі велику дошку із оголошеннями "Пропав собака". На роль собаки взяли чорного водолаза на кличку Афіна. Її так полюбила команда, що у перший день перегодували сардельками. Потім мала проблеми зі шлунком.

За перемогу Тарас Ткаченко отримав 50 тис. грн.

— На ці гроші кіно не знімеш. Куплю за них трошки свободи для написання нових сценаріїв. Я не кліповий режисер, не можу знімати все підряд. Писав сценарії до документальних телепроектів, зокрема про Миколайчука та Івасюка. Зараз у театральному інституті викладаю режисуру.

Режисер хоче перетворити свою короткометражку на повний метр.

— Не знаю, чи вдасться. Мої головні герої мовчать. Це нормально для 15-хвилинного фільму. Але півторагодинне мовчання викличе сумніви, чи вони психічно нормальні люди. Ще мрію екранізувати романи "Село не люди" Люко Дашвар або "Солодка Даруся" Марії Матіос. Українське село вже набридло в літературі. Від Нечуя-Левицького до Панаса Мирного всі писали жорстко, на межі скандалу. Дашвар перша написала легко й відверто. Це чесна картина того, що я знаю про наше вимираюче село.

Зараз ви читаєте новину «Ада Роговцева зіграла вчительку музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути