вівторок, 11 червня 2013 05:15

2006-го під час концерту загинули багато птахів

Автор: фото: Анна БАЛАКИР
  Чоловік на надувному дивані у Дніпрі слухає виступ гурту ”Тартак” на київському фестивалі ”Рок-н-Січ” 9 червня. Музиканти виступали на головній сцені, яку поставили на баржі серед води
Чоловік на надувному дивані у Дніпрі слухає виступ гурту ”Тартак” на київському фестивалі ”Рок-н-Січ” 9 червня. Музиканти виступали на головній сцені, яку поставили на баржі серед води

— Якби краще грали, то і людей було побільше. А то якийсь фольк для героїв України, — каже юнак із чорною бородою. 9 червня о 16.43 він п'є пиво із друзями за столиком на Трухановому острові столиці. Другий день тут триває шведсько-український музичний фестиваль "Рок-н-Січ". Навпроти на сцені під важку музику бігає хлопець у білій сорочці. Усі слова його пісні — "Давайте зробимо музичну революцію!".

— Давай рок! — кричить чоловік у плавках, на стегнах має саморобну спідницю з гілок. Слухачі поступово розвертаються та йдуть до основної сцени. Її встановили на баржі у Дніпрі, за 10 м від берега. Учора тут виступили "Танок На Майдані Конго", "Воплі Відоплясова" та шведські рокери "Пейн", у перекладі — "Біль". Зараз публіка танцює під пісню "Нестримний рух" гурту "Тартак". Усі босі, піднімають догори руки.

— Це хороша пісня? — запитує 40-річний лідер колективу Олександр Положинський. Він у панамі та зеленій футболці.

— Зачот! — кричать із натовпу на березі.

— Чомусь жодна радіостанція не захотіла взяти її в ефір. А по телевізору тільки двічі прокрутили кліп. Слава Богу, ви не належите до тих, хто слухає ці радіостанції.

Від дороги доноситься запах шашликів, смердить туалет. Вітер перекочує м'яті пластикові стаканчики з-під пива.

— Ми не так меломани, як любимо відриватися, — каже 24-річний тернополянин Юрій Куча. Він виходить із Дніпра і одягає білу футболку, розписану чорним фломастером. — У Києві буваю рідко — раз на півроку. Хороша нагода ще раз тут побувати. Студентам трохи важко фінансово приїхати до столиці на фестиваль. Але мені вистачить і 200 гривень. А комусь тисячі на день мало. Я на пиві економлю. Мені для допінгу, крім музики, нічого не треба. А безкоштовний захід — це добре. В Україні залишилося не так багато хороших фестивалів із вільним входом.

На острів велосипедом приїхав 32-річний киянин Ігор Чорногуз. Стоїть поодаль під тополею.

— Хотів на шведських фанатів подивитися. Обіцяли, що їх наїде. А тут жодного, — каже чоловік. — Їм навіть пам'ятник поставили. Рік тому на Євро вони створювали в місті святкову атмосферу. Встигли полюбитися киянам. Може, почули, що на Трухановому через децибели птахи мруть, то вирішили бойкот організувати. Вони ж у Європі — захисники природи.

Перед фестивалем українські екологи написали до організаторів звернення. Просили перенести захід через гніздування птахів на острові. Вони кажуть, що 2006-го під час схожого концерту тут загинули багато птахів. На що засновник фестивалю Олег Скрипка тоді відповів: "Український рок пріоритетніший за українських пташок".

"Рок-н-Січ" закінчилася в неділю опівночі виступами шведських рок-гуртів. Наступного дня організатори та гості фестивалю взялися прибирати острів. За два дні виступи рокерів відвідали близько сотні тисяч слухачів.

Зараз ви читаєте новину «2006-го під час концерту загинули багато птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути