вівторок, 06 вересня 2011 00:30

200 глядачів прийшли подивитися на космічний корабель

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Актори польського театру ”Бюро Подорожей” грають у вуличному спектаклі ”Планета Лем” на Софійській площі у Києві. У їхній общині всю розумову працю у людей перебрали роботи
Актори польського театру ”Бюро Подорожей” грають у вуличному спектаклі ”Планета Лем” на Софійській площі у Києві. У їхній общині всю розумову працю у людей перебрали роботи

— Чого це дим такий? — запитує син батька у неділю ввечері на столичній Софійській площі.

— То з космічного корабля, — відповідає. — Він не справжній, а театральний. Не бійся, нічого не горить.

4 вересня о 21.00 польський театр "Бюро Подорожей" показує там вуличну виставу "Планета Лем". Її поставили за мотивами творів польського фантаста Станіслава Лема. Розказують про прийдешні часи, коли розумову працю переберуть на себе роботи. Люди лише виконують найпростіші завдання.

За дійством спостерігають дві сотні глядачів.

— Вистава вчить, що треба бути обережними з технологіями, аби не стати їхньою жертвою. Вони й зараз майже поглинули нас. Улітку я кожен день по 4 години сидів в інтернеті, — каже студент Андрій Косько, 16 років.

Спектакль показують у рамках театрального фестивалю "Дім химер". Він триває з 3 по 11 вересня. Польські трупи показують свої вистави у київському "Молодому театрі".

— "Бюро Подорожей" — найвідоміший вуличний театр у Польщі. Він існує 23 роки, — говорить Ярослав Ґодун, директор Польського інституту. — Вразило, що прийшли багато людей. Лем народився у Львові, чимало українців його читали. Мій улюблений твір Лема — "Соляріс". Може, тому що прочитав його пізно, у 20 років.

Після вистави трупа збирається біля чорного фургона з написом "Бюро Подорожей". Виконавець головної ролі 24-річний Мірон Яґнєвські босий біжить туди з розібраного космічного апарата. Сідає на камінь під пам'ятником  Богдану Хмельницькому, одягає шкарпетки.

— Забув взуття у фургоні. Дуже спекотно було грати всередині костюма. Але ще більше не заздрю акторам, які грали розтовстілих людей майбутнього — общину лепняків. У них було грубе вбрання з гуми, шкіри і штучних парких матеріалів.

Чоловік у картатій сорочці скручує сріблястий космічний килим.

— Декорації до спектаклю важать 25 тонн. Все збирали вручну, — каже київський монтувальник Володимир, 45 років. — Збирали поляки, бо це їхня конструкція. Ми лише допомагали. Я часто монтую декорації до таких спектаклів. Вистав стільки надивився, шо не удівляє нічого. Але нормально так получилося, чисто для молодьожі.

Зараз ви читаєте новину «200 глядачів прийшли подивитися на космічний корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути