Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2011 00:00

Янукович не дав Шкляру Шевченківську премію

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

5 березня президент Віктор Янукович підписав указ про присудження Шевченківської премії. Лауреатами стали львівські літературознавці Роман Горак та Микола-Ярослав Гнатів за 10-томне видання "Іван Франко", творчий колектив Нацопери за оперу Белліні "Норма" та вокалістка Лідія Забіляста. Київського письменника Василя Шкляра, якому Шевченківський комітет присудив премію за роман "Чорний ворон", в указі нема.

— У п'ятницю я написав звернення до президента, — розповідає Василь Шкляр, 59 років. — Від нагороди не відмовився, але просив перенести вручення премії, доки міністром освіти буде Дмитро Табачник. Його команда звинувачує мене у ксенофобії. Впевнений, глава держави підпише указ про присудження премії після того, як Табачник піде з посади. А він це зробить неодмінно.

У ксенофобії письменника звинуватили після рішення Шевченківського комітету. 17 його членів проголосували за "Чорний ворон", п'ятеро були проти.

— Дати премію Шкляру — те саме, що преміювати Олеся Бузину, — каже 43-річний Олександр Красовицький, директор харківського видавництва "Фоліо". — У літературі ХІХ століття слова "москаль", "жид", "макароннік", "лягушатнік" можна вживати лише у прямій мові героїв історичних романів або у стьобових оповіданнях. У романі Шкляра ці слова використані у мові автора. Це вважають ксенофобією у всьому світі. Не можна вручати Шевченківську премію за такий роман.

— Дмитрові Стусу (сину репресованого поета Василя Стуса. — "ГПУ") не сподобався роман, — розповідає член комітету, поет 54-річний Василь Герасим'юк. — Я голосував "за". Майже вся наша сучасна проза — другорядна імітація західних письменницьких технологій. А Шкляр створив український роман. Книжка написана доброю мовою, є справжні почуття — біль, мука, радість боротьби. Коли роман називають ксенофобським — це театр абсурду. У 1920-ті людей загнали у ліси, за ними полювали, як за загнаною звіриною. Як автор міг говорити любовні слова на адресу загарбників? Якби зробив це, то став би фальсифікатором.

Василь Герасим'юк каже, що президент, очевидно, вчинив правильно.

— Янукович не зняв Табачника, тому і не дає премію Шкляру. Адже знає, що він все одно її не прийме. Здається, Табачнику навмисне накопичують гріхи, щоб після його відставки зняти зайву напругу в українському суспільстві.

Припускає, що звинувачення у ксенофобії кимсь зрежисовані.

— Режисером міг бути хто завгодно — починаючи від сатани і закінчуючи політиками, які не мають стосунку до літератури, але можуть впливати на президента.

Колишній голова Шевченківського комітету 70-річний Микола Жулинський вважає, що Віктор Янукович поставив себе у складне становище:

— Глава держави, виходить, скасував указом рішення Шевченківського комітету — людей професійних, які добре розбираються у культурі, літературі та мистецтві. Думаю, роль тут зіграли його амбіції. Він не може допустити, щоб якийсь письменник диктував йому лінію поведінки. Янукович поставив себе у роль ображеного, а це не робить йому честі. Як не прикро президентові і владі, Шкляр лишається лауреатом, хоч і не отримає посвідчення, диплому та грошей. Шевченківський комітет не відміняв свого рішення. Я був членом комітету за часів комуністичної влади. Компартія лише раз наважилася ревізувати його рішення. Поету Леонідові Первомайському присудили премію, але ЦК не затвердило рішення. Замість нього нагородили якогось космонавта.

Лауреати отримають по 250 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не дав Шкляру Шевченківську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути