Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2023 15:19

"Зло можна зупинити на будь-якому етапі"

Прем'єра балету-подорожі "За хвилину до Різдва" відбудеться 21 грудня 2023 року на сцені Київського культурного кластера "Краків". Виставу створено на музику французького композитора Каміля Сен-Санса та української народної пісні "Щедрик" в оранжуванні Миколи Леонтовича, англомовна версія якої відома під назвою Carol of the Bells – "Колядка дзвонів". Авторка лібрето – Оксана Тараненко, хореограф-постановник – Сергій Кон, авторка відеоконтенту – Ольга Нікітіна, керівник проєкту – Раду Поклітару

– Спочатку виникла ідея поставити новорічну балет-феєрію для дітей і дорослих. Ми перечитали багато казок, бо треба було, щоб зійшлися й музика, й казка. Щодо музики в мене не було сумнівів – це Сен-Санс та Carol of the Bells. Бо мало хто з композиторів володіє такою різноманітною музичною палітрою і стильовим розмаїттям, такою несхожістю одного твору на інший. А щодо Carol of the Bells, то це абсолютний символ Різдва та найвідоміша українська музика, пов'язана з цим святом, – розповідає Раду Поклітару, головний балетмейстер "Київ Модерн-балету".

  Артисти ”Київ Модерн-балету” репетирують одну зі сцен вистави ”За хвилину до Різдва”. Роль злого чарівника виконує Мішель Фондю (у центрі кадру)
Артисти ”Київ Модерн-балету” репетирують одну зі сцен вистави ”За хвилину до Різдва”. Роль злого чарівника виконує Мішель Фондю (у центрі кадру)

Ми не знайшли казки, яку можна було б станцювати. Тому вирішили, що потрібна людина, яка допоможе нам цю казку створити. Серед митців, які пишуть лібрето для опери та балету, найкращою є Оксана Тараненко. Перше й головне наше побажання до лібрето – це мала бути абсолютно нова літературна основа, казка, якої ще ніхто до цього не написав, з урахуванням фантазійності, зачарованості та магії Різдва.

– Ми хотіли створити яскраву новорічну різдвяну виставу, шукали сюжети, чули різні пропозиції, але хореограф-­постановник Сергій Кон був непохитний: "Ми маємо створити щось абсолютно нове", – говорить Оксана Тараненко, авторка лібрето. – Сюжет казки розгортається в одній з європейських країн у давні часи. Це історія про різдвяні пригоди, що сталися в європейській родині за хвилину до Різдва.

Як виникає зло? У нашій казці є злий чарівник, що має зле королівство. Воно складно побудовано, там живуть люди, перетворені, наприклад, на звірів, які поневолені та слугують злу. Цією історією ми детально показуємо, як усі ці процеси відбуваються, щоб люди розуміли, що на будь-якому етапі зло можна зупинити. Чарівник у нас на очах стає злим, відбувається його зростання, кульмінація його зла. У його житті відбуваються події, які призводять до того, що йому хочеться зупинити Різдво, не дати йому прийти. Злостивцю це майже вдається за хвилину до свята, але наш головний герой не дає цього зробити.

Ми дивуватимемо глядачів тим, що в подорожі щораз відбуватиметься щось нове, герою зустрічаються нові персонажі. Здається, що ми поєднали непоєднувані речі, але саме ця структура подорожі виправдовує наш задум. Здивуємо новими технологіями, бо майданчик, на якому відбудеться прем'єра, облаштований LED-­екраном, і авторка відеоконтенту запропонує нам симпатичну естетику. Сучасна хореографія й уміння Сергія Кона розповідати історію за допомогою хореографії – це найцікавіше.

Кожен сам герой свого життя

Ми закладаємо в цій казці багато ідей, важливих для молодих глядачів – дітей і підлітків. Чому це подорож? Тому що ми знаємо, що кожен сам герой свого життя. Так само й наш головний герой шукатиме свою родину, яка зникла напередодні Різдва. Щоб набратися сили й досвіду, зрозуміти, хто він є, чим володіє, якими якостями, він має вирушити в подорож. Піти в якісь дивні світи, незнайомі простори, нові всесвіти. Усюди, куди він прийде, на нього чекатимуть дивні випробування чи нові друзі. Тобто ми демонструватимемо, як людина зростатиме в нас на очах, як вона змінюватиметься, трансформуватиметься. Покажемо, як знаходити нових друзів, навіть якщо вони зовсім не схожі на тебе, навіть якщо в них інші цінності, яких ти не поділяєш.

Але найважливіша й найголовніша, на мою думку, ідея – якщо хочеш подолати зло, то це можна зробити лише разом. І наш головний герой створює таку компанію друзів, яка допомагає перемогти злого чаклуна.

Нам хочеться, щоб кожна дитина, яка прийде подивитися прем'єру, захотіла потрапити в нашу історію, в нашу казку. Щоб разом із нашими героями захотілося знайти нових друзів. Зрозуміти, як подолати злого чаклуна і зрозуміти, що перемогти зло можна тільки разом.

Для чого збиратися на Різдво родиною, що це взагалі за свято, як стати дорослим, як реагувати на складні обставини? Сподіваємося, що кожен, хто прийде на нашу виставу, знайде відповіді на ці запитання і водночас стане її героєм.

  Ролі брата й сестри головного героя вистави ”За хвилину до Різдва” виконують артисти ”Київ Модерн-балету” Олександр Павлученко та Катерина Курман
Ролі брата й сестри головного героя вистави ”За хвилину до Різдва” виконують артисти ”Київ Модерн-балету” Олександр Павлученко та Катерина Курман

– Балет-подорож "За хвилину до Різдва" – мій перший досвід як хореографа-постановника спільно з артистами театру "Київ модерн балет". У виставі стилістику хореографії та пластики спрямовано на поєднання елементів класичного танцю з різноманітними танцювальними техніками та моїм особистим відчуттям музики, вираженим у власному пластичному відгуку на неї, – каже Сергій Кон, хореограф-постановник.

"Київ Модерн-балет" раніше ніколи не ставив п'єс для дитячої аудиторії. І вперше ми робимо показ вистави без вікових обмежень, яка буде цікава і дітям, і дорослим. Я намагаюся так ставити спектаклі, щоб глядачу без прочитання лібрето було зрозуміло, що відбувається на сцені. Навчив мене цього син, якого я приводив на вистави київської дитячої опери. Я спостерігав за ним. Коли йому було нецікаво – він крутився у кріслі, розглядав стелю. Він був для мене індикатором. Тому моє завдання як режисера – постійно зосереджувати увагу дітей на тому, що відбувається на сцені. Ненав'язливий сюжет вистави з подорожами крізь фантастичні світи – дивовижних птахів, байкерів на мотоциклах, казкових тварин – не повинен залишити навіть маленького й вибагливого глядача без уваги та зацікавленості.

Майданчик, на якому відбудеться прем'єра, облаштовано LED-екранами, й це дає змогу поєднувати інноваційні технології із сучасною хореографією. Дивуватимемо фантастичним сценічним оформленням у вигляді відеодекорацій. Вони допомагатимуть глядачам подорожувати разом із головними героями казковими світами, а також створюватимуть атмо­сферу унікальних вражень і водночас сприятимуть ефектному відчуванню плину часу та розширюватимуть уяву, – говорить авторка відеоконтенту Ольга Нікітіна.

Зараз ви читаєте новину «"Зло можна зупинити на будь-якому етапі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути